Животът може да е възникнал в космоса и да пътува между планетите

1
110
Добави коментар
redbul80
redbul80

Колониите от бактерии бяха поставени от външната страна на японския модул „Кибо“ и там престояха в продължение на три години. Photo credit : JAXA/NASA

26 юли 2020 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Ново изследване, проведено от японски учени от външната страна на Международната космическа станция, подкрепя хипотезата за литопанспермията – че животът е възникнал в космоса и впоследствие е бил пренесен между планетите посредством астероиди, комети и планетоиди. 

Научната статия, описваща резултатите от изследването, бе публикувана днес, на 26-ти юли, в списанието Frontiers in Microbiology. Журналът е престижен и притежава импакт фактор 4.235. 

За целта на изследването агрегати от бактерии Deinococcus spp. бяха поставени от външната страна на японския модул „Кибо“, който е част от МКС. След три години изследователите провериха дали микроорганизмите са оцелели. Резултатът е изненадващ: практически всички агрегати, които са по-дебели от 0.5 милиметра, съдържат живи бактерии.

Нещо повече – само клетките на повърхността на агрегатите умират, образувайки защитен слой около намиращите се във вътрешността микроорганизми. Тъй като едно пътешествие между Земята и Марс отнема едва няколко месеца, напълно е възможно животът да е възникнал на Червената планета и да е бил пренесен тук. Или обратното – животът да е възникнал на Земята, но да се е разпространил из цялата Слънчева система. Според изследователите един агрегат от бактерии може да остане жизнеспособен между 15 и 45 години – предостатъчно време за цялостното разселване на живота в рамките на една планетарна система! 

„Произходът на живота на Земята е най-голямата мистерия за човешките същества“, съобщава д-р Акихико Ямагиши, един от авторите на проучването. „Учените имат коренно различни виждания по въпроса. Някои смятат, че животът е изключително рядък и е възникнал еднократно във Вселената. Други са на мнение, че се среща на всяка планета. Но ако панспермията е възможна, тогава животът трябва да съществува много по-често, отколкото смятахме преди“.

Великият учен Стивън Хокинг, който почина през 2018 г., бе един от привържениците на хипотезата за панспермията. „Животът може да се разпространи от планета до планета или от звездна система до звездна система, пренесен от метеори“, смяташе той. 

Източник: Frontiers in Microbiology

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/