УСПЕХ: Старшип SN6 е вторият прототип, провел 150-метров полет!

1
150
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от успешния полет днес. Photo credit : LabPadre Stream

3 септември 2020 г. 21:30 ч.

Светослав Александров. По-малко от месец след успешния 150-метров полет на „Старшип SN5“, следващият прототип „SN6“ повтори постижението! Голям успех за СпейсЕкс, макар и само една мъничка стъпка напред към истинските космически мисии. 

Паралелно специалистите рециклират „Старшип SN5“ за нов 150-метров полет. Очакванията са двата „Старшип“-а да извършат такива кратки „подскачания“ неколкократно.

СпейсЕкс вече подготвя следващите итерации на кораба. „Старшип SN8“ е почти сглобен – това ще е първият цялостен прототип с носов отсек и аеродинамични повърхности, което означава, че ще може да бъде изстрелван на височина до 20 километра. Той също така ще бъде оборудван с три двигателя „Раптор“, докато предишните итерации „SN5“ и „SN6“ бяха само с един.

„Старшип SN9“ ще наподобява осмата версия, но плановете за неговата експлоатация засега са неясни. Напомням на читателите, че графикът на Илон Мъск е гъвкав и непрекъснато търпи промени.

Междувременно предприемачът оповести, че текат подготовките за сглабянето на първата итерация на ракетата-носител „Супер Хеви“. Очакванията на Мъск са тя да проведе свой собствен кратък полет през октомври.

В бъдеще „Супер Хеви“ и „Старшип“ ще провеждат товарни и пилотирани мисии до околоземна орбита, до Луната и Марс. Очаква се това да са основните летателни апарати, с които човек ще усвои Червената планета. За разлика от сега използваните ракети „Фолкън 9“ и „Фолкън Хеви“, които са само частично възвръщаеми (връщат се първите степени и носовите отсеци, но не и вторите степени), всички компоненти от проекта „Старшип“ и „Супер Хеви“ ще бъдат рециклирани. 

Запис от днешния полет – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/