Как да се защитят оригинални маски против Covid-19 от фалшиви еквиваленти?

2
223
Добави коментар

В своя статия популярният блог за интелектуална собственост IPKat повдига въпросът за начините по които производителите на маски предпозващи в определена степен от Covid-19, могат да защитят сваята интелектуална собственост.

Както е известно редица известни модни компании, като Hermes, Versace и Louis Vuitton, започнаха да произвеждат маски за лице в разгара на пандемията, когато имаше сериозен недостик за тези продукти.

Тъй като са търсена стока с времето започнаха да се появяват и филшификати, особено на маски произвеждани под известни марки.

Въпросът който възникна е как производителите на тези продукти биха могли да защитят правата си.

Тук не става дума толкова за защита на печалбите от продажбата на тези стоки, а за предотвратяване разпространението на фалшиви продукти. Причината за това е че тези продукти обикновенно не отговарят на качеството на оригиналните, а в случая с предпазните маски това е особено важно, тъй като използването на нискокачествени материали може да намали значително предпадзната функция на продукта.

Начините по които производителите на маски могат за спрат разпространението на фалшиви техни еквиваленти са:

1. Търговски марки – ако фалшивият продукт носи същата търговска марка, която е използвана без разрешението на нейния собственик, той може да поиска от съда преустановяване на продажбите на тези продукти, изземването и унищожението им, както и обезщетение за претърпените вреди;

2. Промишлени дизайни – ако дизайнът на маската е нов и оригинален и е регистриран в Патентно ведомство той може да послужи за спиране разпространението на идентични продукти на пазара. В определени случаи това може да се стане дори и без регистрация на дизайна на база нерегистриран Европейски дизайн.

3. Авторско право – ако дизайнът на маските е оригинално художествено произведение той е обект на защита и от авторското право, макар правоприлагането в случая да не е толкова лесно и директно, както в предходните случаи.

4. Граничен контрол – на база притежавано право на интелектуална собственост (търговска марка, дизайн, авторско парво, патент), неговият притежател може да поиска от граничните власти на всяка държава да спрат вноса на продукция, която нарушава това право.

Всичките тези мерки са важни и могат да се използват от производители на маски и друго предпазно облекло, като по този начин ограничат разпростарнението на фалшиви и потенциално опасни продукти.