НАСА се отказва да купува места на руските кораби Союз за превоз на астронавти до МКС

1
169
Добави коментар
redbul80
redbul80

8 септември 2020 г. 22:20 ч. НАСА се отказа от намерението да закупи място за американски астронавт на борда на руския кораб „Союз“, който ще се отправи към Международната космическа станция през пролетта на 2021-ва година.

Новината бе съобщена на страниците на РИА Новости.

Така последният руски космически кораб с астронавт от НАСА остава „Союз МС-17“, който ще излети на 14-ти октомври заедно с американката Кейтлийн Рубинс и руските космонавти Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков. 

Напомням на читателите, че първоначално американската космическа агенция планираше да закупи места на борда на „Союз“-и до октомври 2021-ва в случай че имаше допълнителни отлагания на полетите на новите пилотирани космически кораби на САЩ. 

Но на 30-ти май излетя успешно „Крю Драгън“ с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли. В началото на август корабът се върна на Земята и доказа, че е в готовност за редовни превози до орбита. Така американците вече нямат нужда от руска помощ.

Няколко часа след публикуването на новината на РИА Новости, шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин написа в Туитър, че през 2021-ва година ще има старт на пилотиран кораб „Союз“ с международен екипаж. 

И все пак Рогозин не подчерта, че въпросният международен екипаж ще включва астронавт на НАСА, с което ловко се измъкна от неудобната ситуация. 

На снимката: космическият кораб „Союз МС-16“ преди неговото изстрелване на 9-ти април. Това бе последният руски пилотиран полет преди „Крю Драгън“. Photo credit : Roscosmos