Какво отличава строителството на енергийно ефективните къщи

1
195
Добави коментар
clashbade
clashbade

Старите сгради също могат да се превърнат в по-ефективни и комфортни за своите обитатели, ако се адаптират към новите стандарти

През последните години строителните стандарти се промениха значително в името на това да пестим повече енергия. Да, сумите за сметки все повече се увеличават, фокусът върху възобновяеми източници вече е приоритет, а същевременно не желаем да се лишаваме от всички удобства на съвременния живот. Това са няколко основателни причини, които наложиха необходимостта от създаването на енергийно ефективни къщи.

Много популярна концепция в тази посока е така нареченият пасивен дом. Той и изграден с отлична изолация и въздухоплътност, което предполага десет пъти по-ниска консумация на енергия за отопление, ако трябва да сравним с обичайното строителство.

Важно е тази висока летва да не бъде просто самоцел, а да се постигне с използването на качествени материали, експертен проектантски подход, да се приложи прецизно и компетентно. Подготвените специалисти в сферата са съществен детайл, защото това е инвестиция, която тепърва ще се отплаща в бъдеще. Грешките и недомислиците са абсолютно непрепоръчителни.

Нека да се запознаем с основните принципи, които отличават този стандарт при енергийно ефективните къщи:

Максималното херметизиране на сградата след цялостната изолация изисква инсталирането на вентилация. Тя гарантирано внася свеж въздух отвън, без топлината да се губи – тя се връща от изходящия въздух обратно в стаите чрез топлообменник.

Прозорците и вратите са главните фактори за начина на функциониране на пасивните домове. Те трябва да са от висок клас, да притежават добра въздухоплътност и перфектна топлинна изолация. Идеята е загубите през затворени прозорци и фуги да бъдат сведени почти до нула.

Оказва се, че вие дори няма да се нуждаете от отваряне на прозорците, защото вентилационната система поема тази роля изцяло, но опцията е налице за всеки, който би желал да се възползва от нея. Бъдете спокойни, че винаги може да проветрите по този начин, щом държите на него, стига да сте наясно, че това ще доведе до известни топлинни загуби. Изборът остава във вашите ръце!

При проектирането на къщата се разпределя броят на прозорците и се планират местата им, които по правило се ориентират по южните фасади на сградата. По обясними причини се избягват северните части. Предпазването от парещите слънчеви лъчи през лятото става с помощта на плътни щори или съответните защитни устройства, които могат да ви предложат консултантите в бранша.

Крайният резултат е жилищен имот с рекордно нисък разход на енергия, който няма да ви ощети откъм удобства. Напротив, ще се убедите, че те са далеч повече, отколкото ако обитавате стандартните блокове в града. Няма да се сблъсквате със студени повърхности в нито една зона на дома си, нито ще бъдете неприятно изненадани от въздушни течения или амплитудни колебания. Ще се радвате на постоянна температура във всички помещения и чист въздух.