4 златни родителски правила

1
115
Добави коментар
clashbade
clashbade

По правило работещите родители нямат много време, което може да посветят на децата си. Дори и във времето на карантина много майки и бащи не знаят как да общуват с наследниците си – нищо, че прекарват много време у дома заедно.

Някои родители правят голямата грешка, когато се опитват да говорят с детето като с възрастен. 

Преди време от jenata.blitz.bg споделихме пет родителски грешки, които съсипват децата. Сега пък от jenata.blitz.bg ще дадем четири важни съвета за това как да говорите с децата си, за да заздравите връзката си с тях.

Това за четирите златни правила за разговор с децата:

Ти си родител, а не учител
Не се опитвайте да се правите на проповедник, който дава мъдри съвети чрез думи, но с педагогическа нотка в гласа. Детето няма нужда от това, има нужда от любим човек, който ще го изслуша, ще му даде съвет, ако е необходимо и няма да осъди. Опитайте се да станете интересен събеседник на детето си.

Дайте пример
Научете детето си да взаимодейства с външния свят. Като начало му дайте пари и го оставете само да иде да си купи сладолед. Все пак бъдете наблизо и наблюдавайте детето дали ще се оправи само, дали ще каже на продавачката „Добър ден!“; „Заповядайте!“‘ „Мерси“ и т.н.

По принцип това се отнася за деца под три години, но колкото по-рано започнете да обяснявате правилата за комуникация, толкова по-бързо детето ще започне да установява контакт и бързо да се присъедини към обществото.

Изградете връзки с детето
Повечето родители щом се приберат от работа първо питат детето написало ли си е домашното, а не се интересуват как е минал денят му. Такива въпроси на абстрактни теми няма да могат да установят контакт между вас и детето.

За целта се опитайте да се интересувате от живота на детето си извън училището и у дома, например може да попитате: „Как мина денят ти?“, „Какво правихте с приятелите ти?“, „Как се играе любимата ми игра? Обясни ми!“.

Отделете време само за детето
Ако имате свободно време, то предложете на детето да го прекарате заедно и да правите нещо заедно. Отидете на спортно събитие, в зоологическата градина, в театъра или някъде другаде (щом падне карантината), където детето винаги е искало да отиде с вас. Общите впечатления са винаги обединяващи и сплотяващи, освен това ще имате тема за разговор седмици наред. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!