Отворена наука: данните от новата европейска мисия Солар Орбитър са вече публични!

1
88
Добави коментар
redbul80
redbul80

2 октомври 2020 г. 08:05 ч. Европейската космическа агенция (ЕКА) направи много важна стъпка към отворения достъп на научното познание! Данните от новата автоматична междупланетна станция „Солар Орбитър“ за изучаване на Слънцето, която бе изстреляна през февруари тази година, са вече в публичното пространство и това се случи за много по-кратко време, отколкото е общоприето в космическия сектор. 

Когато се провежда нова космическа мисия на САЩ или Европа, обикновено се дава гратис период на учените, по времето на който новосъбраните научни данни не подлежат на публикуване. Така хората, които са построили инструментите и са направили мисията възможна, притежават способността първи да разгледат сведенията, да направят откритията и да ги опишат в научни статии. Например при астрофизичните мисии като телескопа „Хъбъл“ периодът възлиза на една година, а при повечето междупланетни мисии периодът е шестмесечен (макар че при популярни експедиции, напр. марсоходите, се прави изключение за камерите и снимките се качват в реално време).

Но още преди изстрелването на „Солар Орбитър“ е взето решение, че тази мисия ще е различна и че периодът между получаването на данните на Земята и тяхното публикуване няма да надвишава 90 дни. 

„Ние искаме „Солар Орбитър“ да е една от най-отворените космически мисии“, съобщава Янис Зуганелис, един от учените, работещи по проекта.

За малко целта да не бъде постигната поради пандемията и наложените социлани рестрикции, но въпреки това крайният 90-дневен срок беше спазен. 

Публикувани са данните от общо три инструмента: Energetic Particle Detector (EPD), Radio and Plasma Waves (RPW), и Magnetometer (MAG). Малко по-късно ще бъдат качени и тези от Solar Wind Plasma Analyser (SWA).

Източник: ЕКА

Eдна от първите снимки на Слънцето, заснети от „Солар Орбитър“ посредством прибора EUI при разстояние само 77 милиона километра от слънчевата повърхност! Photo credit : Solar Orbiter/EUI Team (ESA & NASA); CSL, IAS, MPS, PMOD/WRC, ROB, UCL/MSSL