Китай се готви за историческа възвръщаема мисия до Луната през ноември

1
142
Добави коментар
redbul80
redbul80

7 октомври 2020 г. 17:30 ч. Китай се готви за историческа мисия – за пръв път през 21-ви век човешки апарат ще кацне на Луната, ще вземе проби, след което ще излети обратно със събраните проби и ще ги достави на Земята за по-нататъшно изучаване! Напомням на читателите, че последната американска възвръщаема мисия до Луната (пилотираната „Аполо 17“) бе проведена през 1972 г., а последната съветска (роботизираната „Луна 24“) – през 1976 г.

Новината бе съобщена от журналиста Ленърд Дейвид.

По предварителна информация изстрелването на роботизирания кораб „Чанг’e 5“ е насрочено за края на месец ноември. Ще се използва тежкотоварната ракета-носител „Лонг Марч 5“. 

По всичко изглежда, че китайската инициатива копира американския проект „Аполо“, а не съветските мисии „Луна“. Роботизираните експедиции на СССР включваха директно кацане на лунната повърхност и отлитане. „Чанг’e 5“, подобно на „Аполо“, притежава орбитален отсек, така че първо ще се достига до окололунна орбита, след което спускаемият модул ще се разкачи и ще кацне на лунната повърхност. След взимането на проби модулът ще отлети и ще се скачи с орбиталния отсек, след което съединеният кораб ще се отправи към Земята. 

Стратегията показва, че Китай има сериозни амбиции да изпрати човек на Луната през идното десетилетие. Стига мисията „Чанг’e 5“ да е успешна, единственото, което остава за китайците, е да мащабират космическия кораб и да го пригодят за пилотирани полети. 

На снимката: техници подготвят мисията „Чанг’e 5“ за полет. Photo credit : CCTV/Andrew Jones