Архелай, син на Ирод I

2
393
Добави коментар
hristiyanstvo
hristiyanstvo

Ирод Архелай управлява римската провинция Юдея от 4 г. пр. Хр. – 6 г. сл. Хр. Той е най-злият от тримата си братя, наследници на цар Ирод I.

Библейски споменавания

Матей 2:22 

Произход

Архелай е син на цар Ирод от Малтака – трета от десетте му жени, самарянка, която е за кратко царица – около 40 г. пр. Хр. Така, като се вземе предвид произходът и на Ирод, Архелай е със самарянска, арабска и идумейска (едомска) кръв, но не и юдейска.

Потушаване на въстание в Ерусалим

Още преди властта му да бъде потвърдена от римския император, при храма се събират негодуващи и се стига да размирици. Архелай ги потушава кърваво, като убива три хиляди души.

Процес в Рим срещу Архелай

В Рим е организиран процес срещу Архелай от петдесет юдеи от земите на Ирод. Към тях се присъединяват също и над осем хиляди юдеи, живеещи в Рим. Исканията им са да имат самоуправление в рамките на Римската Империя, без Рим да поставя управител идумеец (т.е. син на Ирод). Отправени са обвинения към управлението на Ирод, допълнени от убийството на трите хиляди граждани от Архелай при храма в Ерусалим. 

Октавиан Август– статуя от I в.Архелай е посочен в последното завещание на Ирод I за негов наследник – цар. В по-ранен вариант на завещанието си, Ирод посочва за свой наследник Антипа (наричан в евангелията „четвъртовластникът Ирод“ и най-споменаваният с това име в Библията). Затова, на процеса в Рим присъства и той, с намерението да оспори царската власт, като изисква завещанието, в което е обявен за цар, да има по-голяма стойност. Заедно с тях е и Филип, за когото също е предвиден дял от управлението. След като изслушва и двете страни, император Октавиан Август дава на Архелай титлата етнарх (управник от народа, етноса). Обещава му да го направи и цар, ако се представи достойно. Дава му половината от царството на Ирод. Това включва цяла Юдея, заедно с областите Идумея и Самария, както и още някои градове от съседни области. Останалите области са поделени между другите синове на Ирод – Антипа и Филип (вижте подробностите в статията Ирод I Велики). Три града – Газа, Гадара и Ип императорът отделя от царството и ги присъединява към Провинция Сирия.

Архелай в Евангелие от Матей

След като поема властта като етнарх, Архелай се отнася жестоко с поданиците си в Юдея и Самария. Това е отразено косвено в евангелието от Матей: А като умря Ирод, ето, ангел от Господа се яви насън на Йосиф в Египет и каза: Стани, вземи Детето и майка Му и иди в Израилевата земя; защото измряха онези, които искаха живота на Детето. И така, той стана, взе Детето и майка Му и дойде в Израилевата земя. Но като чу, че над Юдея царувал Архелай, на мястото на баща си Ирод, страхуваше се да иде там; и предупреден от Бога насън, се оттегли в Галилейските околии… (Матей 2:19-22)

Според думите на ангела, след смъртта на Ирод, детето Исус не е застрашено в родината си. Въпреки това, Йосиф чува кой е управникът на Юдея. Изглежда чутото не е само информация за това, че наследникът е син на Ирод, но и за тираничното му управление. Това подбужда в Йосиф уплаха да се върне в Юдея, откъдето е избягал в провинция Египет. Предупреждението от Бога довежда до това Йосиф да се засели в град Назарет, областта Галилея. Това Матей описва като изпълнение на пророчество от Стария Завет (Матей 2:23). 

Край на управлението на Архелай

Поради тираничното управление на Архелай, делегация от Юдея и Самария отива до Рим, за да моли император Август да го свали от власт. Короната му е отнета, а той – заточен във Виена, провинция Галия (днешният град Виен в Югоизточна Франция). Юдея преминава под директно римско управление, като за неин пръв управник (префект) е изпратен Копоний, който е от римски знатен род. За разлика от Архелай, Антипа и Филип запазват владенията си. Ето защо, в евангелския разказ, по времето на служението на Исус, Галилея се управлява от син на царя на Юдея – Ирод Антипа, а самата Юдея – от римлянина Пилат – по-нататъшен управник.