Как да подготвим децата по темата за приятелството

1
131
Добави коментар
clashbade
clashbade

Споделете тази статия с вашите приятели!

Дори и най-общителното дете има необходимост от съдействие от страна на родителите, за да се ориентира в сложния свят на приятелството

Когато наблюдаваме малките на детската площадка, ще забележим, че някои общуват безпроблемно с останалите, други проучват „терена“ преди да се впуснат в игрите, трети са изключително притеснени и търсят майчината прегръдка.

Факт е, че децата установяват лесно контакт със своите връстници, но колкото и да са социални, те винаги имат нужда от опора и съдействие, за да се ориентират в истинския свят на приятелството. За целта може да използвате различни методи – разговори и споделяне, развиване на умения и подготовка за специфични ситуации, четене на детски книги за приятелството и обсъждане на засегнатите теми в тях.

Подкрепящ и деликатен подход

Родителите трябва да следват едно основно правило – никога да не се месят и да изземват правото на децата да определят сами приятелите си. Важно е да бъдете до тях и да спечелите доверието им, за да се чувстват спокойни да споделят какво ги тревожи. Тогава може да дадете напътствия, но без да се налагате и да поставяте изрични изисквания за конкретно поведение.

Действителните примери от живота са много полезни, особено ако са от вашия личен опит.

Детски книги за приятелството

Именно в книжките могат да се открият какви ли не сценарии, напълно реални или хипотетични, с които могат да се сблъскат децата, а може би вече им се е случвало. В периода на възрастта от 3 до 7 години е изключително важно да стартирате с подготовката по темата, защото децата вече посещават градина или учебно заведение, където възникват какви ли не предизвикателства в отношенията.

Една много интересна поредица ще ви бъде от полза, когато искате да обясните на своите момчета и момичета, че приятелите не само се забавляват заедно, но и се подкрепят в трудни моменти. „Оно и Онче. Приятел в нужда се познава!“ е изданието, което разказва симпатична и поучителна история, изпълнена със смях и нови открития за децата.

В „Оно и Онче. Неочаквано добри приятели“ малките ще научат как могат съвсем неочаквано да открият своя истински приятел, а „Оно и Онче. Най-добрият приятел на света“ описва отношенията на доверие и съхраняването на създадените вече приятелства.     

Полезна за израстването и овладяването на бурните емоции е също занимателната детска книга с ярки илюстрации „Тролът Сърдитко“. Безсилието и гневът са познати на героя. Той показва на малките деца как да овладеят състоянията си, за да бъдат успешни, щастливи и добри приятели.

Детски книги от Издателство Изток-Запад. Вашият интелигентен партньор за малки и големи!

 6 total views,  2 views today

Споделете тази статия с вашите приятели!