УСПЕХ: Старшип SN8 с три двигателя премина през статично огнево изпитание!

1
144
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното статично огнево изпитание. Натиснете тук за запис (Youtube връзка). Photo credit : LabPadre Stream 

20 октомври 2020 г. 17:15 ч.

Светослав Александров. Поредната важна стъпка при разработката на амбициозния космически кораб на Илон Мъск за полети до Луната и Марс е вече изпълнена! За пръв път прототип на „Старшип“, който е оборудван с повече от един двигател „Раптор“, премина през статично огнево изпитание. 

След серия от очаквани провали на по-ранни прототипи в началото на годината, програмата „Старшип“ започна да се развива с главоломни темпове. В периода между януари и април провалите настъпваха още по време на изпитателните пълнения на горивните резервоари с течен азот, който се използва като заместител на гориво. През май конструкцията беше стабилизирана и „Старшип SN4“ премина през неколкократни зареждания с гориво и запалвания на единичния си двигател „Раптор“. За съжаление „Старшип SN4“ никога не полетя – прототипът избухна на по-късен етап след проблеми с наземните системи.

Първите прототипи, които излетяха, бяха „SN5“ и „SN6“ – това се случи през август и септември. Полетите бяха съвсем кратки, а достигнатата височина – 150 метра. Тъй като тези прототипи никога не бяха предназначени да летят нависоко, те изглеждаха груби, като летящи бойлери и имаха само един двигател. 

Очакванията са „Старшип SN8“ да е първият прототип, който ще може да достигне до височина от 15 километра – повече от тази на пътнически самолет. Поради това той ще е снабден с носов отсек и вече ще заприлича на истинска ракета. Но преди това екипите трябваше да докажат, че ще може да издържи на пълненето с гориво и запалването на трите ракетни двигателя.

В периода между 6-ти и 8-ми октомври „SN8“ беше трикратно зареден с течен азот – всичко мина без проблеми. След това вчера, на 19-ти октомври, беше проведено огнево изпитание на газогенераторите. Напомням на читателите, че в газогенераторите се изгаря част от горивото, като при процеса се завърта турбина, свързана с помпа (системата се нарича с общото название „турбопомпа“). Турбопомпите изпомпват горивото от резервоарите и го подават към главната горивна камера под високо налягане и поради това са незаменими за правилното функциониране на ракетния двигател. 

Изглежда, че тестът на газогенераторите е минал отлично и това даде възможност на екипите да проведат първото цялостно огнево изпитание на „Старшип SN8“ с трите двигателя „Раптор“. Макар че все още очакваме да чуем от Илон Мъск подробни резултати от теста, най-важното е, че прототипът е оцелял. 

Какво следва оттук насетне? Вероятно огневото изпитание ще бъде повторено и ако всичко е наред, ще се пристъпи към първия суборбитален 15-километров полет. Все още има надежда полетът да е факт преди края на годината. Това би позволило на Мъск да преследва още по-амбициозната си цел през 2021-ва да бъде реализиран и орбитален космически полет.

Първоначално „Старшип“ ще се използва за извеждането на полезни товари и спътници, но окончателната цел на предприемача са пилотирани полети до Луната и Марс. НАСА вече е връчила на СпейсЕкс договор за $135 милиона с цел изпращането на хора до естествения ни спътник най-късно в края на 2024 г. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/