УСПЕХ: Американската ракета Атлас 5 излетя за пръв път с нови твърдогоривни двигатели GEM-63!

1
121
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното излитане. Photo credit : ULA 

14 ноември 2020 г. 10:00 ч.

Светослав Александров. Късно тази нощ в 00:32 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал излетя ракетата на американската компания ЮЛА (обединението между Боинг и Локхийд Мартин) „Атлас 5“. В орбита беше изведен благополучно военният спътник „NROL-101“. 

Новото за днешния полет бе, че „Атлас 5“ летя за пръв път с три модерни твърдогоривни двигателя „GEM-63“, построени от аерокосмическия гигант Нортроп Груман. Досега ракетата изполваше по-скъпите и по-стари „AJ-60A“, създавани от Аероджет Рокетдайн. Двигателите изпълняват спомагателна роля към основната степен и увеличават товароподемността. 

„GEM-63“ са най-новите двигатели от цяла серия, първоначално въведена в експлоатация през 90-те години. Първата версия „GEM-40“ (номерацията идва от диаметъра, в случая 40 инча) започна да се използва на „Делта 2“ през 1990 г., а след това „GEM-46“ бяха внедрени на „Делта 2-Тежкотоварна“. Третото поколение „GEM-60“ се използваха за оборудването на среднотоварните „Делта 4“. Всичките тези ракети са вече пенсионирани – останала е единствено „Детла 4“ в тежкотоварен вариант.

Скоро „GEM-63“ ще се внедрят на новата ракета на ЮЛА „Вулкан“, която ще замени всички „Делта“ и всички „Атлас“. Но докато „Вулкан“ с новите американски ракетни двигатели „BE-4“ на основната степен влезе в експлоатация, ЮЛА реши да проведе дебюта им на използващата руски двигатели „РД-180“ ракета „Атлас 5“. 

Така компанията изпълнява плавен преход от старите към новите ракети. Двигателите „GEM-63“ се произвеждат посредством нови способи за автоматика и роботика, съответно това смъква цената на изстрелването. 

Днешният полет бе пети на ЮЛА за 2020-та година. Други две мисии на компанията също бяха за военни цели, но имаше и две междупланетни – изстрелването на американско-европейската мисия за изучаване на Слънцето „Солар Орбитър“ през февруари и на марсохода „Пърсъвиърънс“ през лятото. 

Запис от изстрелването : ULA

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/