Руската космическа обсерватория Спектр-РГ откри 10 нови галактики с активни ядра

1
116
Добави коментар
redbul80
redbul80

Първата рентгенова снимка на цялото небе, изготвена от руския инструмент „ART-XC“ на борда на обсерваторията „Спектр-РГ“. Фото: Роскосмос

15 ноември 2020 г. 18:30 ч.

Светослав Александров. Космическата обсерватория на Русия „Спектр-РГ“, която работи в далечния космос на разстояние 1.5 милиона километра от Земята, успя да наблюдава десет неизвестни по-рано галактики с активни ядра. 

Новината бе съобщена от ТАСС, като медията се позовава на видео, публикувано в канала на Роскосмос ТВ. 

В рамките само на една година научна работа „Спектр-РГ“ сполучи да направи карта на Вселената с безпрецедентна до този момент резолюция. „За това време учените наблюдаваха 10 абсолютно нови, по-рано неизвестни галактики с активни ядра – свръхмасивни черни дупки, които в дадения момент поглъщат звезди, планети и междузвезден газ“, бе оповестено във видеото.

Освен това ръководителят на лабораторията за експериментална астрофизика към ИКИ-РАН Сергей Лазаров оповести, че преди няколко седмици с помощта на „Спектр-РГ“ бе открит нов далечен квазар с червено отместване 5,5. Според Лазаров подобни квазари се срещат много рядко и е голямо постижение, че изследователите са успели да изучат спектралните му характеристики. „Ние считаме, че този далечен квазар е огромна черна дупка с маса, възлизаща на милиарди слънчеви маси, която е много активна“, съобщава ученият.

Напомням на читателите, че обсерваторията „Спектр-РГ“ бе изстреляна на 13-ти юли 2019-та посредством руската ракета „Протон-М“ от космодрума Байконур в Казахстан. Благодарение на безпроблемната работа на ускорителния блок „ДМ-03“, обсерваторията бе въведена в междупланетното пространство и няколко месеца по-късно достигна до точката на Лагранж „Л2“. Това бе най-голямото междупланетно постижение за руската космическа програма след разпадането на СССР – никога досега построен от Русия космически апарат, било то по съветско време, било то след това, не е достигал до която и да е от точките на Лагранж.

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/