Международната космическа станция помага за създаването на нови ваксини

1
122
Добави коментар
redbul80
redbul80

Международната космическа станция – общ вид. Photo credit: NASA

15 ноември 2020 г. 21:00 ч.

Светослав Александров. Преди няколко дни на страниците на КОСМОС БГ писах за вълнуващо откритие, направено от мисия на НАСА, касаещо начина, по който Марс се е превърнал в пустиня. И отново, както винаги се случва след голямо събитие в космонавтиката, се появиха дежурните мрънкачи, които се жалват колко много пари се харчат за космос, вместо за „смислени неща“. Разбира се, никой от тях не ми обясни какво разбират под „смислени неща“.

Но истината е, че космическите полети обогатяват човешкото познание и съдействат за справянето ни със земните проблеми. Ето как например Международната космическа станция спомага за създаването на модерни ваксини.

През 2019 г., по време на Световния конгрес за ваксини и имунотерапия (World Vaccine and Immunotherapy Congress), изследователката Рейчъл Клемънс представи важни резултати, касаещи приноса на МКС към развитието на нови терапевтични методи и ваксини. Изследванията, проведени в условията на микрогравитация, предоставят възможност за изясняването на биологичните процеси, които иначе няма как да се разгадаят в наземните лаборатории.

Оказва се, че продължителният престой в безтегловност променя сериозно тези процеси на организмово, клетъчно и дори на молекулно ниво. 

Например в космически условия функцията на имунната система е нарушена. Броят на клетките, участващи в имунния отговор, намалява сериозно. Променя се и експресията на цитокини. Самите патогени изменят своята физиология и съответно стават по-вирулентни. Имунният отговор на астронавтите, както и на опитните животни, показва нарушена способност на тялото да се бори с вируси и други патогени след експедиция в космоса.

Засега тези наблюдения са ограничени единствено до неколцина астронавти и моделни организми, но е факт, че резултатите повдигат сериозни въпроси за имунната функция и ако тези въпроси получат своя отговор, ще обогатим своето познание и ще разработим нови терапии за справянето с инфекциозните заболявания на Земята.

МКС вече си сътрудничи с фармацевтичните компании AstraZeneca и Sanofi Pasteur за изпълнението на проекти, които разширяват границите на познанието в областта на имунотерапията и разработката на ваксини. Например учените от AstraZeneca проявяват интерес да научат как микрогравитацията влияе върху образуването и секрецията на моноклонални антитела, съответно да подобрят производството на имунотерапевтичните способи.

Космосът променя по интересен начин физиологията на патогените. Например степента на пролиферация може да нарасне. Има дори данни за реактивацията на иначе латентни вируси. Тези наблюдения са довели изследователите от Sanofi Pasteur до идеята да разследват механизмите, които довеждат до по-голяма степен на пролиферация при грипните вируси в клетъчна култура. Друг проект на Sanofi цели разбирането на промените на имунните клетки в средата на микрогравитация.

Много хора мрънкат, че инвестирането в космонавтика е безсмислено и че вместо това средствата трябва да се пренасочат в други, по-важни научни проекти. Този начин на мислене е ограничен, защото според тази логика излиза, че проблемът на науката е основно финансов. А това не е така. За да може науката да се развива са нужни не само средства, а и нови хоризонти. Космосът осигурява откриването на такива хоризонти. 

За повече информация относно как МКС помага при създаването на нови ваксини: ISS National Lab

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/