Отопление с конвектор. Какво е важно да знаем. Предимства и недостатъци

2
276
Добави коментар
emilg
emilg

Когато купувате електрически конвектор, има няколко важни фактора, които трябва да предвидите, преди да направите своя избор.

Размер на стаята Преди да изберете модел и мощност, ще трябва да измерите размера на стаята, т.е.подовата площ в квадратни метри и височината на помещението. Ако стаята е много голяма, може да са ви необходими няколко конвектора, за да разпределите равномерно топлината между всеки източник.

За отопление през преходните сезони, калкулирайте приблизително 60-70 вата на квадратен метър за изчисляване на мощността на конвектора, но ако планирате да се отоплявате през зимните месеци с електрически конвектор, трябва да предвидите около 70-85 вата на квадратен метър за отопление. Ако вашата стая е 20 кв.м и планирате да се отоплявате с конвектор трябва да използвате формулата 20 кв.м х 85 вата = 1600 вата (1.6 kW).

 

Топлоизолирано ли е помещението? Възрастта на дома ви и доколко добре е топлоизолиран, също ще повлияят на изискванията за отопление. Жилищата построени през в периода 2010-2020 година се характеризират с високо ниво на енергийна ефективност, което се дължи на външна топлоизолация, качествена дограма със стъклопакет и високо качество на използваните материали. За тези жилища е нужна по-малка мощност за да стоплите обема на помещенията.

За старото строителство и помещение на първи или последен етаж, трябва да калкулирате по-висока мощност за да успее отоплителното тяло да поеме топлинните загуби. Изберете модел с по-голяма мощност, отколкото ви е необходима.

След като откриете каква мощност е нужна за отопление на помещението, избягвайте да купувате отоплител, който отговаря точно на тази мощност. Купете такъв, който ви дава малко допълнителен капацитет, така че да не е необходимо да работи с пълна мощност. Температурата на повърхността на отоплителното тяло също ще бъде по-ниска.

За детска стая препоръчваме да изберете по-висока мощност на електрическия конвектор, така отоплителя ще затопля стаята при по-ниска температура на отопляващата повърхност. Ако направите такъв избор, ще се погрижите за безопасността на вашето дете от изгаряне.

Принцип на работа

Електрическите конвектори са изградени от кух корпус  с нагревателен елемент в него. През решетъчни отвори разположение в горната и долната част на корпуса, преминава въздуха който се затопля от нагревателя.

Повърхността на конвектора се загрява до висока температура, за да предаде топлината в помещението, но няма опасност да се изгорите при допир, което го прави безопасен и за малки деца. Благодарение на вграденият терморегулатор, може да управлявате силата на нагревателя, а благодарение на температурния, конвектора ще регулира температурата си за да осигури икономия на енергия.

Именно лесната за управление технология и леката и безшумна конструкция, прави тези уреди предпочитани от много семейства за отопление през зимния сезон. Много домакинства предпочитат електрическите конвектори за спалните помещение, заради възможността да програмират времето за старт и стоп на уреда, а тихата работа и естествената конвекция създава желания уют.

Предимства и недостатъци Лесният монтаж липсата на нужда от поддръжка са сред основните предимства на конвекторите. Повечето модели предлагат възможност за монтаж на стена или под, като предварително трябва да предвидите дали модела е с включена монтажна планка за стена или крачета за подов монтаж.

Когато избирате модел за подов монтаж, тогава разполагате с възможността да премествате уреда от едно помещение в друго. Благодарение на вграденият термостат, отоплението с конвектор може да спести до 25% от електроенергията на едно домакинство.

Така температурата в помещението се поддържа според предварително зададената температура от вас.  Производителите предлагат конвектори с механичен или електронен термостат.

Моделите с електронен термостат са предпочитан вариант за отопление, защото това управление е много по-прецизно, контролира температурата на въздуха с помощта на сензори, а някои модели разполагат с допълнителни функции като таймер, нощен режим и управление през смартфон.

В зависимост от помещението и колко е замърсено е препоръчително потребителя да почиства веднъж или два пъти годишно уреда, като използва четка или прахосмукачка за да отстрани праха и мръсотията от отворите.

Електрическите конвектори на практика нямат недостатъци. Те са тихи и компактни, а скоростта с която загрява въздуха е достатъчно бърза, за да затопли стаята до чрез естествената конвекция създават желаната температура за кратко време.

Настройки за икономична работа Основно правило за икономична работа на всеки отоплителен уред е задаване на настройка на по-ниска стайна температура. По този начин значително намалявате консумираната мощност.

Препоръчителната температура в обитаемо помещение е 22-23 °C. Когато излизате за няколко часа от помещението, не изключвайте конвектора, а само редуцирайте зададената температура до 16-17 °C. Тези разлика от 5-6 °C, ще намали значително консумираната мощност, а едновременно с това ще запазите топлината в помещението.

Ако сте решили да се отоплявате с електрически конвектори изберете доказан производител и продукт с дълъг срок на гаранция. Разгледате нашите предложения на конвектори Tesy с гаранция до 7 години или на норвежкия производител Beha или френския Atlantic. Високото качество винаги се изплаща с времето.

Разгледайте нашите конвектори на промоция тук или се свържете с нас.