САЩ е единствената държава, която изпраща в космоса повече от трима астронавти наведнъж

1
137
Добави коментар
redbul80
redbul80

17 ноември 2020 г. 14:30 ч. Омаловажаването на постиженията на СпейсЕкс от страна на някои хора продължава с пълна сила, дори и след вчерашното пилотирано изстрелване на четирима души посредством кораба „Крю Драгън“. Но както винаги реакцията е очаквана и е в стил „гроздето е кисело“. Истината е, че до ден днешен САЩ си остава единствената държава, изпратила в космоса наведнъж по четирима, а и повече души. Русия не разполага със способността да изстрелва повече от трима астронавти. Единствено държавата САЩ е могла да го прави в миналото и отново може да го прави и сега. Не Русия. САЩ. 

Като изключим началото на космическата надпревара, когато съветските кораби „Восток“ и американските „Мъркюри“ изпращат по един човек до околоземна орбита, през първите две десетилетия от космическата ера САЩ и Русия могат да изстрелват екипажи единствено от двама или трима души. Това се променя на 11-ти ноември 1982 година, когато излита совалката „Колумбия“. На борда ѝ са четирима астронавти – Ванс Бранд, Робърт Овърмеър, Джоузеф Алън и Уилиам Леноар. Оттук насетне совалките на НАСА редовно летят с по шест-седем души едновременно.

Истината е, че до ден днешен в космоса са летяли общо около 576 души (стига да включваме и суборбиталните мисии), но от тях 355 са го извършили на космически совалки. Сметнете сами какъв е процентът. Дори и Щатите да не бяха възобновили пилотираните си изстрелвания чрез „Крю Драгън“, десетилетия щяха да изминат, преди руските кораби „Союз“ да наваксат. 

И преди някой да се размрънка, че 14 души са загинали с тези совалки, спомнете си, че никой друг кораб не е извел толкова хора в космоса, колкото те. Иначе светла памет на героите, проправили на други пътя към звездите. 

Разбирам също така, че единствените български космонавти са летяли в орбита посредством кораби „Союз“, но това е минало-свършено. Днес никой няма да направи нова програма Интеркосмос специално заради нас. „Братската взаимопомощ“ си е отишла с един друг режим. Ако искаме мечтата за трети български космонавт да не увяхва, трябва да приветстваме новото време и сами да се присъединим към него. В този ред на мисли кораби с капацитет да извеждат множество астронавти са крайно необходими. Ще дойде отново времето да полети българин. Ако не със съдействието на държавата, то като частно лице. 

Останалото е немощна злоба. 

Снимка от вчерашното пилотирано изстрелване. Photo credits : NASA/Joel Kowsky