Защо днешният успешен полет на руската ракета Ангара бе важен?

1
113
Добави коментар
redbul80
redbul80

Ракетата „Ангара“, която успешно излетя днес. Фото: Роскосмос

14 декември 2020 г. 21:00 ч.

Светослав Александров. Днес, на 14-ти декември, Русия най-после сполучи да изстреля своята тежка ракета „Ангара А5“ след шестгодишно прекъсване. Полетът изглежда не впечатли много от космическите фенове и мнозина от тях избраха да се фокусират върху факта, че ракетата е извела до геостационарна орбита макет, а не действащ спътник. Но днешната мисия на „Ангара“ има много по-важни последствия за руската космонавтика, отколкото повечето хора предполагат. 

Самият аз съм обвиняван в свръхкритичност към космическите дейности на Русия, поради което не съм обичан на определени места в космическите среди (и особено в русофилските групи във Фейсбук). Но вижте – не е важно дали критикуваш, важно е как критикуваш. Има уместна и неуместна критика. Аргументираната критика е винаги уместна, дори и истината да е неприятна. В този ред на мисли, критиката, че руснаците днес са изстреляли макет, не е уместна. Почти всяка нова и нетествана ракета лети с макет на борда, защото никой не би се доверил да изпрати на нея скъпоструващ спътник или космически кораб. Може да се използва обикновен баласт, но може и да се направи готина пиар акция, като например колата „Тесла“ на Илон Мъск. И тук е удачно да се конкретизира, че Мъск е предложил да изстреля полезен товар както на НАСА, така и на американските ВВС, но никой не е пожелал да прати каквото и да е с неизпитаната „Фалкън Хеви“. Вярно е, полетът беше успешен и „Тесла“-та отлетя към Марс, но никой не можеше да гарантира, че тази дебютна мисия ще е благополучна. Самият Мъск смяташе, че има едва 40% шанс за успех. 

Същото се отнася и за „Ангара А5“. Ракетата е провела само един предходен полет, през зимата на 2014-та. Днешната мисия бе първа след прехвърляне на производството в Омск, така че това беше и тест, че трансферът е завършил успешно. Така че нормално „Ангара“ превози макет. Искате да критикувате руснаците – критикувайте ги за корупцията, лошата политика, дългите отлагания на космическите проекти. Това е основателна критика. 

Истинската причина, поради която днешното изстрелване бе важно, не бе фактът, че ракетата извози макет, а че успя да го доизвози до геостационарна орбита – и с това Русия съхрани позиция, която беше на крачка да я изгуби. 

Мнозина смятат, че най-важната космическа дейност е пилотираната космонавтика, а най-същественото, което Русия правеше през последните 10 години, бе да извозва астронавтите на целия свят до МКС. Това не е така. Най-важната дейност, която една космическа държава може да прави, е да превозва спътници до геостационарна орбита. Защото това е регионът от космоса с най-същественото практическо приложение. 

Както пояснява експертът и блогър Виталий Егоров, геостационарната орбита се намира на около 36 000 километра от Земята. На това разстояние спътниците обикалят около нашата планета за 24 часа – и от наша гледна точка те висят над една и съща точка на земната повърхност. Тук се разполагат сателитите за предаване на радио- и телевизионни сигнали, тук се намира съществена част от метеорологичните спътници, тук са и GPS спътниците, които всеки от нас използва посредством множеството мобилни устройства. Без спътниците в геостационарна орбита модерният живот на 21-ви век би бил невъзможен. 

Основната руска ракета, която се използва за извеждането на товари до геостационарна орбита, е „Протон“. Създадена по времето на ранната космическа надпревара, през 60-те години, тя е морално остаряла, използва токсично гориво и аварира често – толкова често, че вече почти никой не иска да качва спътници на нея. Поради тази причина произвоздството на „Протон“ е прекратено и малкото ракети, които периодично летят, са останалите от резерва. През 2025 година изтича и споразумението между Казахстан и Русия и вече „Протон“ никога няма да излети, дори и да са останали още няколко бройки ракети. 

Ето защо стартът на „Ангара“ беше важен за космонавтиката на Русия. Да, това е скъпа ракета, ще изисква тежки субсидии от държавата и никога няма да победи „Фалкън“-ите на Илон Мъск. Но благодарение на днешния успешен старт на „Ангара“, както се изразява Виталий Егоров, руснаците остават във Висшата лига на ракетостроенето – сред държавите, разполагащи с ракета за превоз на товари до геостационарна орбита.

Разбира се, има още много работа за вършене. Засега „Ангара“ е в състояние да лети само от северния космодрум Плесецк. Но до 2025-та година времето е предостатъчно, за да могат руснаците да довършат площадката на Восточний и след като „Протон“ излезе от експлоатация, вече същинското приложение на „Ангара“ ще започне. 

Но днес бе добро начало. Успешният полет на „Ангара“ доказва, че производството в сибирския град Омск е постижимо – а от този град транспортът до Восточний ще е много по-лесен в сравнение ако производството бе останало в Москва. 

Тъй че, дори и да сме критично настроени към космонавтиката на Русия, днес е удачен момент да поздравим руснаците за техния успех. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/