Каква е историята на дамската чанта

1
154
Добави коментар
prohris
prohris

Днес е трудно да си представим модерната жена без такъв жизненоважен за нея аксесоар, като дамската чанта. Освен това в гардероба на всяка съвременна жена, броят на чантите се измерва понякога в десетки бройки – за всички случаи. Всъщност всички те се различават по размер, форма, функционалност, цвят, марка и материал, от който са направени. Нека да се запознаем с историята на създаването и развитието на този аксесоар и да разберем как стигнахме до такова огромно разнообразие.

Хомониери

Малко известен е фактът, че първоначално чантите не са измислени от жени и не са били предназначени за тях. Първите им собственици са били мъжете. Прототипът на съвременните дамски чанти е измислен през Средновековието, като чанти за монети и различни дребни неща, които са били наричани „хомониери“. Такива чанти обикновено се носели на колан или скривали под дрехите, за да не привличат вниманието на крадците. По качеството и тяхната украса, можело лесно да се определи социалния статус на нейния собственик: колкото по-висока е позицията в обществото, толкова по-скъпи материали са използвани за направата на дадена чанта. Например хората от по-ниските социални слоеве носели хомониери от платно.

По-късно, около 16-ти век, торбите с монети са заменени с джобове, където мъжете преместват съдържанието им. Първият подобен джоб се среща най-напред на панталоните на Луи XIV. По това време грабежите и нападенията са били често явление и затова жените все повече са носели на китката на ръката малка торбичка. От своя страна джобовете не намират голяма популярност сред дамите, тъй като са били твърде малки за всички неща, от които те се нуждаели.

 

Първата дамска чанта

Поради необходимостта дамите да притежават по-голям размер на този аксесоар, се е зародила идеята за дамската чанта, каквато сме свикнали да я виждаме. Историците наричат ​​1790г. годината на раждане на дамска чанта, която да се  носи в ръка. Мадам Дьо Помпадур се счита за законодател на тази мода. По това време на дълъг стягащ копринен шнур се появява дамска чанта с нова трапецовидна форма, изработена от текстил. Декорацията, както обикновено е била: бродерия, мъниста и дантела.

Аксесоарът се превърнал в необходим артикул в европейския гардероб на всяка дама, в който те прилежно съхранявали любовни писма, руж, огледало и други дребни неща. Постепенно чантата става постоянен спътник на жените. Сега тя носи не само функционален характер, но и украсява всеки тоалет.

 

Пътни чанти

Началото на индустриалната революция от 18-ти век и възходът на железопътния транспорт, достъпен за средната класа, довели до създаването на по-голяма чанта за багаж, изработена от трайна кожа. Пътните чанти са били използвани както от мъже, така и от жени.

 

Първите фабрики – Hermes и Louis Vuitton

През 19 век започват да експериментират все повече и повече с форми и материали за производството на чанти. За първи път се среща заключване на рамката, както и допълнителни вътрешни отделения. Започва фабрично производство на чанти. Първите компании, които произвеждат дамски аксесоари са Hermès и Louis Vuitton. Дамските аксесоари започват да се класифицират по предназначение: за разходки, тържества, посещения, срещи, посещение на театър и други поводи. В бизнес средите портфейлите стават популярни сред мъжете и жените. От 1923г. като закопчалка се използва цип.

 

 

През 50-те години, с появата на стила New Look, създаден от известния дизайнер Кристиан Диор, клетчерите – малки плик чанти – стават популярни. Те се носят под мишницата или се прилепват към дланта.

Трябва да споменем и модната легенда Коко Шанел и нейното творение – чантата Chanel 2.55. Правоъгълният аксесоар ватиран по периметъра, е кръстен на датата на пускане в производство: февруари 1955г.

 

 

Практичният и елегантен дизайн на тази чанта е толкова популярен, че все още е търсена и днес. House Chanel пуска различни нейни разновидности, като подновява „външния си вид“ почти всяка година.

През 21 век модните дизайнери все по-често използват силуетите на чанти от миналото за своите колекции, експериментирайки с материали, декор и покрития.

 

Музеи на чантите

На този така важен аксесоар се обръща голямо внимание по целия свят. В няколко държави са създадени специални музеи на чанти, в които се събират хиляди експонати.

Например, най-голямата колекция от чанти в света се намира в едноименния музей в Амстердам. На едно място са събрани над 3000 експоната. Това е истински рай за модата. Трудно е да си представим колко разнообразни са дамските чанти, представени на изложбата. Тук можете да проследите историята на чантата от древни времена.

 

 

Мъжкият портфейл от козя кожа с железни закопчалки е оригинален аксесоар от 16 век. Оказва се, че мъжките чанти, подобно на мъжките часовници, показват определен статут на техния собственик. Събраната колекция съдържа много чанти, датиращи от същата епоха. Те отразяват възгледите, обичаите и традициите  на западната култура по онова време. Музеят е резултат от уникалната колекция на Хендрике и Хайнц Иво, като са събирани и колекционирани чанти в продължение на повече от 35 години.

Днес това е много известен музей по целия свят. Всичко започнало съвсем просто – основателката на музея, като ценител на антиките, купила изключителна дамска чанта от черупка на костенурка със седефна облицовка.

Друг музей на чантите се намира в Токио. Там има огромна колекция от дамски чанти, не по-малко от 3000 експоната. Изненадващо е, че японците са успели да създадат музей за предмет, който абсолютно не е бил използван до средата на 20-ти век при тях. Дамските чанти просто не са били нужни на жените по простата причина, че до определен момент те нямали право да напускат домовете си и да участват в обществения живот на страната.

 

 

По-късно, когато тази забрана била отменен, дамските чанти станали много популярни. В Токио музеят носи приказното име „Галерия принцеса“. Тук можете да проследите еволюцията и дори революцията на възгледите на японското общество. Жителите на Токио смятат музея за забележителност. Входът в музея е абсолютно безплатен през всеки ден от седмицата.

Не по-малко известен е Музеят на чантите в Австралия – град Катумба. Там има 350 експоната, които отразяват обществените настроения, тенденции, хобита от 1650 г. насам. Факт е, че върху всяка изработка, която е включена в известната експозиция, са уловени различни герои, музиканти, художници, поети със световна известност. Може би най-големият частен музей на чанти се управлява от английската кралица. Нейната колекция е много скъпа и уникална.

 

 

Днес модата за чанти не стои на едно място, предлагайки все по-разнообразни модели по форма,  и цветови решения. Кой аксесоар да предпочетете зависи от вас. В крайна сметка, както казва Коко Шанел: „Модата преминава, стилът остава“.

В CREATIV-BG има огромно разнообразие от дамски чанти, които ще задоволят всеки вкус и изградят вашия модерен стил.