УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 на СпейсЕкс постави нов рекорд по възвръщаемост!

1
144
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX 

4 февруари 2021 г. 12:05 ч.

Светослав Александров. Успехите на СпейсЕкс продължават! Днес, на 4-ти февруари, в 08:19 ч. българско време, беше изстреляна поредната ракета „Фалкън 9“ и тя отново постави рекорд по възвръщаемост. За последен път първата степен на тази ракета летя преди 27 дни. Никога досега система за многократно използване не е била рециклирана и повторно употребявана в рамките на по-малко от месец! 

Предходната частично възвръщаема система на САЩ беше тази на космическата совалка. При нея периодът на рециклиране между два полета никога не е бил по-кратък от 54 дни – точно толкова време бе нужно на техниците през 1985 година, за да подготвят „Атлантис“ за нова мисия след приключването на „STS-51-J“. След това през 1986 г. настъпи катастрофата на „Чалънджър“, а необходимостта от допълнителни щателни проверки и бюрократични процедури доведе до сериозни отлагания между полетите, които продължиха чак до пенсионирането на совалките през 2011 година. 

С период на рециклиране, вече възлизащ на по-малко от месец, космическите ракети „Фалкън 9“ се утвърждават като достоен, по-добър и икономически изгоден заместител на совалковата система. Напомням на читателите, че СпейсЕкс счупи рекорда за периода на рециклиране при совалките през юли 2020 г.

На борда на днешната ракета летя поредната порция от 60 спътника за интернет „Старлинк“. Първоначално Илон Мъск планираше да постави още един рекорд днес – да изстреля друга „Фалкън 9“ с още спътници „Старлинк“ в рамките на 4 часа след сегашната мисия, но заради нуждата от допълнителни проверки, вторият полет бе отложен с 24 часа.

Осем минути след началото на мисията, първата степен извърши благополучно кацане върху платформата „Разбира се, че още те обичам“, разположена на 630 километра от стартовата площадка в Атлантическия океан.

Днешният полет беше 107-ми за „Фалкън 9“, а кацането на първата степен – 73-то. Последната версия на „Фалкън 9“, т.нар. „Блок 5“, бе въведена в експлоатация през 2018 г., като Мъск е предвидил всяка първа степен да може да се използва до 10 пъти с минимална поддръжка между полетите и до 100 пъти след по-сериозна профилактика.

Засега Илон Мъск е постигнал общо 8 полета на една и съща първа степен. При добро стечение на обстоятелствата още през тази година може да отпразнуваме 10 успешни излитания и кацания!

Видеозапис от днешното изстрелване – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/