Броени дни преди пристигането: китайската мисия Тянвън-1 засне Марс за пръв път!

1
127
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на Марс, заснета от китайската мисия „Тянвън 1“. Photo credit : CNSA

5 февруари 2021 г. 16:55 ч.

Светослав Александров. Китайската автоматична междупланетна станция „Тянвън-1“ засне своята първа снимка на Марс! Това се случи броени дни преди мисията да се установи в околомарсианска орбита. 

Към настоящия момент „Тянвън-1“ е пропътувала близо 465 милиона километра след изстрелването си на 23-ти юли до ден днешен. Самото пристигане в орбита около Червената планета е насрочено за 10-ти февруари. Според информацията, публикувана на страниците на Синхуа, всички системи на борда на станцията работят нормално. Днес, на 5-ти февруари, тя извърши благополучно своята четвърта корекция на полета. 

Напомням на читателите, че „Тянвън-1“ е комплексна мисия, която се състои от орбитален отсек, спускаем апарат и марсоход. Кацането няма да последва незабавно след установяването в околомарсианска орбита, а е планирано за месец май. В случай че всичко мине наред, спускаемият отсек ще се примарси в равнината Утопия. Това е същият регион, в който през 70-те години на миналия век кацна успешно американската роботизирана станция „Вайкинг-2“.

Гаранция за успех няма, като държа да напомня, че от всичките опити за достигане на Червената планета, почти половината завършват с авария. „Тянвън-1“ е само една от трите мисии, които очакваме да пристигнат в района на Марс през този месец. Първа ще е арабската орбитална станция „Ал-Амал“, която ще се озове в околомарсианска орбита на 9-ти февруари, а след това на 10-ти февруари ще последва „Тянвън-1“. Американският марсоход „Пърсъвиърънс“ ще извърши директно кацане на Марс на 18-ти февруари, без предварително да влиза в орбита. 

Февруари е най-натовареният месец през 2021-ва година що се касае до междупланетните мисии. Освен трите пристигания около Марс, на 20-ти този месец американската сонда „Паркър“ ще прелети край Венера, а ден по-късно „Джуно“, друга мисия на НАСА, ще извърши поредното си сближение с Юпитер. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/