Екипът на китайската мисия Тянвън-1 публикува видео от пристигането около Марс!

1
112
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър, заснет от борда на „Тянвън 1“ по време на навлизането в околомарсианска орбита на 10-ти февруари. Photo credit : CNSA

12 февруари 2021 г. 22:30 ч.

Светослав Александров. Китайската роботизирана мисия „Тянвън 1“, която на 10-ти февруари благополучно пристигна около Червената планета, е успяла да заснеме видео по време на навлизането в орбита! Днес, два дни по-късно, видеото беше официално обнародвано. 

На клипа се вижда ясно как Марс постепенно влиза в полезрението на камерата, забелязват се вибрациите на борда след запалването на двигателя, както и преминаването на автоматичната междупланетна станция от дневната към нощната половина на планетата. Част от компонентите на „Тянвън 1“ са също ясно различими. 

Напомням на читателите, че успешното пристигане на „Тянвън 1“ в орбита около Марс е поредният признак за амбициите на Китай през настоящата 2021-ва година. През 2019-та страната първа успя да осъществи благополучно кацане на обратната страна на Луната, а през декември 2020-та спускаемата станция „Чанг’e 5“ кацна откъм видимата страна на естествения ни спътник, взе проби от скалите и грудна и ги достави на Земята. Това бе първата двупосочна мисия от Земята до повърхността на Луната след повече от четири десетилетия прекъсване. 

Всички постижения на китайците през изминалите пет години обаче са осъществени посредством безпилотни мисии. Космическата програма на Китай не е изпращала човек в космоса след 2016-та, но очакваме скоро това да се промени, тъй като през пролетта започва амбициозният строеж на първата модулна китайска станция в околоземна орбита. 

Що се касае до „Тянвън 1“, изпълнението на научната програма на експедицията тепърва предстои. Автоматичната междупланетна станция се състои от орбитален отсек, спускаем модул и марсоход. Ако всичко мине по план, през месец май или юни спускаемият модул с марсохода ще трябва да извърши меко кацане на Червената планета. 

Към настоящия момент САЩ остава единствената държава в цял свят, постигнала меко кацане на Марс с работещи спускаеми апарати, които сполучват да изпратят информация и снимки след примарсяването. 

Изгледайте пълното видео от „Тянвън 1“ на този линк – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/