Какво трябва да знаем за работата на климатика при зимни условия?

3
212
Добави коментар
emilg
emilg

В наши дни почти всеки дом разполага с климатик, който ни спасява от горещините през лятото. Но сега е зима и ако сте решили да използвате климатика за отопление, трябва да знаете някои неща за неговата работа при зимни условия.

Имайте предвид, че когато използвате климатика си през зимата, ефективността му ще бъде различна от тази през лятото и преходните сезони. Това е така, защото колкото по-ниска е външната температура, толкова повече намалява отдаваната мощност и се увеличава консумираната енергия. 

Съвременните инверторни климатици са проектирани да работят и създават комфорт при външни  температури от +46 до -15 градуса, а някои модели са предназначени да работят дори и при по-ниски температури. 

Изберете подходящата мощност

Много важно условие е правилното оразмеряване (подбор на мощност) и избор на модел на климатика за даденото помещение (пример: ако помещението е на последен етаж и северно изложение ще трябва да се предвиди по-мощна машина). 

Затова се свържете със специалист за да направи предварителен оглед на помещението преди покупката и монтажа на уреда. Това което специалиста ще огледа са особенности на помещението (наличие на изолация, енергоспестяваща дограма, изложение и височина на помещението и др.) и ще ви посъветва за климатик мощността на климатика и подходящ модел, който отговаря на вашия бюджет.

Направете настройки, които ще ви осигурят комфорт и икономия

Най-оптималната температурна настройка на климатика за икономична работа през зимата е от 20оС до 25оС в режим отопление. Не трябва да забравяме, че мощността на уреда е съобразена с вашето помещение, поради тази причина климатика може да поддържа желаната температура само в помещението, в което е монтиран, затова е необходимо да затваряте вратите към другите помещения, за да може да използвате максималните качества на климатика. 

Когато в домът ви няма никой задайте по-ниска температура. Ако намалите температурата с 2оС, ще оптимизирате използваната енергия с 14%. Препоръчително е минималната температура в стаята да не е под 18оС, така климатика много лесно ще може да си достигне дадената температура след като се приберете, а компресора няма да работи на високи обороти и да харчи излишно енергия.

Вярно ли е, че климатика не трябва да се изключва през зимата?

Колкото и странно да звучи не изключвайте климатика през студените зимни дни и така ще спестите повече енергия. При непрекъсната работа на климатика и поддържане на температура в отопляемото помещение от 18оС до 24оС, може да се достигнат от 20% до 30% икономия на енергия. 

Трябва да се знае, че ефективността, зависи от температурата на околната среда и температурата в помещението. Номиналните стойности на COP (коефициент на ефективност в режим отопление) се измерват при +7оС външна температура. Независимо колко е мощен климатика, ефективността му при -5оС външна температура  се редуцира с 15~20%, при -10oС с 25~30%, а при -15oС с 50% от номиналната. 

Например ако един климатик е с номинална мощност 12000 BTU (4kW) то при така дадените температури, ще отдава съответно при -5оС – 3,20kW, при  -10oС – 2.80kW, а при -15 oС – само 2.0kW от номиналната мощност. Поради тази причина  е много важен първоначалният оглед на помещението от специалист, който да заложи за отопление поне 20% резерв в мощността! 

С напредването на технологиите в климатичната техника този проблем започва да се разрешава, като някои производители (Hitachi, Mitsubishi, Panasonic) произвеждат модели снабдени с компресор, който поддържа номиналната мощност до -15оС външна температура, тоест отдаваната отоплителна мощност не намалява.

Функция размразяване

Ако вече сте използвали климатик през зимата, вероятно сте забелязали, че на определени интервали климатика спира да работи, затваря клапите, а индикатор на вътрешното тяло мига. Това е режим „размразяване“. Целта на този режим е да освободи външното тяло на климатика от натрупания лед или скреж, за да може топлообменника да работи ефективно. 

По време на тази функция, от външното тяло на климатика ще изтича голямо количество вода, което се образува в следствие на конденз. Ако не е предвидено отвеждането на този конденз в улука на сградата, цялото количество вода ще се изтича по стената на фасадата или отдолу на тротоара. За да предотвратите инциденти от замръзването на конденза, препоръчваме да монтирате кондензна вана, с която да отведете натрупаната вода.

Как да подготвите климатика за зимата

Много важно за ефективната работа на климатика, както през зимата така и през лятото е редовната профилактика. Проверява се работата на машината, наличието на достатъчно хладилен агент, проверяват се основните компоненти и се почиства вътрешният и външния топлообменник. 

Запушените и мръсни филтри ще намаляват ефикасността на климатика. Нужно е само веднъж в месеца да почиствате филтрите и може да намалите консумацията на енергия  до 15%.

Климатици и отоплителни уреди от termos.bg

Прочетете останалите съвети в нашия блог, а ако не сте направили покупка се свържете с наш специалист или разгледайте промоционалните ни предложения.