Марсоходът на НАСА Кюриосити започна вълнуващата научна кампания на Мон Мерку

1
173
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на Мон Мерку, заснета вчера, на 16-ти март, от марсохода „Кюриосити“. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

17 март 2021 г. 20:00 ч.

Светослав Александров. След като в началото на месеца беше оповестено, че след продължително катерене марсоходът на НАСА „Кюриосити“ e достигнал до подножието на върха Мон Мерку на планината Шарп, вълнуващата научна кампания може да започне. Предстои изучаването на скали, които ще разкрият тайните на древното минало на Червената планета. 

Новината бе съобщена от журналиста Ленърд Дейвид. Допълнителна информация е публикувана и на сайта на НАСА. 

Кампанията на Мон Мерку започна с дълбаене на скалата Нонтон, която може да съдържа глинестия минерал нонтронит. Дали това е така, ще бъде потвърдено от научния прибор SAM, към който събраният материал ще бъде подаден. Междувременно ChemCam ще продължи да изучава минералния състав на Мерку от дистанция, докато панорамната камера MastCam е в процес на заснемането на подробна 360-градусова цветна панорамна снимка. Тя ще е готова до няколко дни или седмици. 

Снимка на MastCam, заснета на 15-ти март. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

Но най-интересното, което се очертава в близко бъдеще, е изучаването на обект, кръстен Фон де Гум.

Фон де Гум е пещера във Франция, в която има забележителни скални рисунки на бизони, елени и други животни. Те са нарисувани от ранните човешки цивилизации преди 27 000 години. Да наречеш обект на Марс със същото име е изключително символично – скалните рисунки на Фон де Гум са създадени поне 15 000 години преди строежа на пирамидите в Египет. Но това е само 0.0005% от времето, когато са се образували скалите в подножието на Мон Мерку! 

Микроскопска снимка, заснета от „Кюриосити“ на 16 март. Photo credit : NASA/JPL-Caltech/LANL

„Човешкият ум не може лесно да възприеме обширните епохи от време, които ни делят от местата, изучавани посредством роботи като Кюриосити“, съобщава ученият Скот Джузуич от космическия център на НАСА Годард. „Нашите умове са проектирани да мислят с понятия като часове, дни, сезони и години и така докато се достигне един човешки живот или може би няколко поколения преди нас. Но когато изучаваме Марс, ние се придвижваме сред скали, образували се преди милиарди години и много от тях стоят оголени на повърхността в продължение на десетки или стотици милиони години. Това е празнина във времето, която можем да разберем посредством числа, но по никакъв начин възприятията ни не са в състояние да почувстват великолепната девност на планетата и кратера Гейл“. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/