Годината на Кукуригащия петел

1
177
Добави коментар
IvanStl
IvanStl

Славянският календар е един от най-старите в света и е съставен от мъдреците от този многолюден древен народ. Бил е на особена почит сред русите, а днес известността му се увеличава всяка година. Кукуригащият петел застъпи вчера, в деня на пролетното равноденствие – 20ти март. Преди това бяхме под знака на Предящия паяк.

Да се надяваме, че след сложната и объркана година на Паяка в живота ни ще настъпи по-дейно и ясно време. Една пословица казва „Не буди петела, че ще настъпи утрото“. Струва си да очакваме различни изненади и обновления. Съдбите на всички хора ще се окажат на кръстопът и всеки сам трябва да определи по-нататъшния си път.

Петелът като символ

С какво се свързва кукуригането на петела? На първо място това е зората и началото на новия ден. Също така с победата над тъмните сили, които властват през нощта. Петелът е наперена и безстрашна птица, заплаха за всяко зло. Неслучайно в стари времена на покривите на къщите са слагали петльови фигурки, за да пазят домовете от нечисти сили.

Петелът бил отнесен към свещените животни по няколко причини. Считало се е, че заради ранните си песни е свързан със Сланцето и кукуригането му прогонва всяка нечиста сила, излязла вечерта на лов. Като глава на голямо кокоше семейство, той се смятал за символ на плодородие. Вярвало се е, че стопаните, които добре хранят тези птици, имат богат урожай и живеят в изобилие.

Гребенът на главата прилича на пламък и превърнал петела в защитник от беди и нещастия. В древни времена първо него са го пускали в нова къща. Вярвало се е, че така в новия дом е обезпечен щастливият живот и злите духове ще го подминават отдалече.

Народната мъдрост свързва знака на Петела с победата над болестите и епидемиите. Освен това петелът е воинствен и недипломатичен, като огъня – неговия символ, затова настоящата година едва ли ще е спокойна.

Петелът покровителства ранобудните хора, които стават с изгрева и не се боят от усилната работа. Затова всеки упорит и целеустремен човек, без значение дейността му, може да разчита на покровителството на Кукуригащия петел и благополучие през новата година.