Великден

1
131
Добави коментар
pepimili
pepimili

Великден

 

 

Великден е пролетен празник, празнува се по християнски, католически, но е свързан и с езически обичаи. Това е празник на вярата в новото, на Възкресението и възкръсващият за нов живот свят. Хората по света вярват по различни начини в сходни неща. Застъпването и припокриването на идеите потвърждава това. И Великден е сред грандиозните празници, ако не и най-великият от всички, затова е и наречен така. Всъщност Великден не е един ден, а три последователни дни. Всеки велик празник трябва да се празнува по-дълго. За постещите, това е края на великденският пост.

 

Великден не е свързан с подаряване на подаръци, но хората си разменят храна – яйца, курабии, козунаци, а за децата има и бонбони, шоколадови яйца и зайчета. Както вече споменахме, традициите са се смесили и всеки избира как ще празнува Великден.

 

Хората се стремят всичко на този празник да е пъстро, колоритно и свежо. Предпочитат се темите за цветя, зеленина, пасторална идилия и селски уют.

 

В магазина можете да намерите елементи за декорация – кошници, цветя, пеперуди, калинки и фигури на птици и животни. Освен за домашна декорация, можете да направите композиции, сред които да сложите великденските яйца и да ги поднесете, като подарък.  Подаръчни декорации можете да направите, като поднесете изненада от яйца в красиви, цветни кашпи или подаръчни кутии. В подноси и плата подредете курабии и козунаци.

 

 Великден  е светъл празник, затова трябва да има светлина, като я изразите със запалени свещи в свещник или в семпли съдове. За трапезата също изберете семпли съдове или с нежни флорални мотиви.

 

 Великден е радост за децата, защото е пъстър, има интересни обичаи,  вкусни  курабийки и козунаци, шоколадови лакомства, домашна идилия. Харесват им и фигурките на домашни животни, като пиленца, петлета, овчици и новите идеи със зайчетата. Ако им организирате игри с търсене на шарени яйца ще им е много забавно.

 

Дайте им по една кошничка и нека се забавляват. Може да им подарите и фигурка на зайче. Имаме и много забавни чаши – Хорце на пиленца със заешки ушички. Всъщност подходящи за празника, порцеланови чаши има много в магазина ни. Прекрасни десени с цветя, пеперуди и птици за чудно пролетно и празнично настроение. Подходящ за случая е и детския сервиз „Веселата овчица”.

 

Великден може да се празнува и на открито. Вземете кошница за пикник и си направете прекрасен излет сред зеленината на природата, за пълната хармония с духа на празника.

 

На Великден някои хора имат имен ден. На този ден празнуват Величка, Велико, Велин, Велко, Вили и други разновидности. На всеки християнски празник празнуват и Христо, Христос, Христина, Кристиян и Кристина. За тях можете да подготвите нещо специално. Декорирана кошница, свещник или  пролетна чаша.

 

Всяко семейство само избира как ще отбележи големия празник, дали ще се придържа към определен стил, или ще използва всички елементи, които са му познати. От една страна начина, по който празнуваме ще окаже влияние върху децата, върху тяхното отношение към празника и следване на традиции. От друга страна дали децата трябва да следват традиции, или възрастните да следват поривите на децата. Нали те са новото, бъдещето, нашата надежда.

 

Великден се нарича плаващ празник, защото всяка година е на различна дата през пролетта, но винаги в неделя. Според Великден се нареждат и другите празници свързани с него.