УСПЕХ: Частната компания Блу Ориджин изстреля поредния кораб Ню Шепърд в космоса!

1
148
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното излитане. Photo credit : Blue Origin

14 април 2021 г. 20:50 ч.

Светослав Александров. Американската космическа компания Блу Ориджин се превърна в сферата на суборбиталната космонавтика в това, което СпейсЕкс е в сферата на орбиталната. Възвръщаеми ракети – излитане, кацане и отново същото. Днес основаната от Джеф Безос фирма проведе поредното успешно изстрелване на кораба „Ню Шепърд“.

Стартът бе осъществен в 19:50 ч. българско време. Няколко минути по-късно „Ню Шепърд“ благополучно надхвърли височината от 100 километра, т.е. границата, която условно се счита за край на земната атмосфера и за начало на космическото пространство. След провеждането на мисията ракетата-носител извърши ретроракетно кацане върху специалната за целта платформа, а капсулата се спусна чрез парашути.

Това бе 15-тото изстрелване за „Ню Шепърд“ след въвеждането на кораба в експлоатация през 2015 година. 

Подобно на останалите 14 мисии, нямаше хора на борда на капсулата по време на излитането. За пръв път обаче астронавти се качиха в „Ню Шепърд“ докато течеше обратното броене, за да проведат генерална репетиция. Това е поредният признак, че дебютният пилотиран старт наближава.

Блу Ориджин не ни информира кога хора най-сетне ще се отправят в космоса на борда на „Ню Шепърд“ – единственото, което ни казват говорителите на компанията е, че ще е „скоро“. Но те използваха тази думичка и миналата година, и по-миналата, че и през 2018 и 2017 година. Неслучайно символът на фирмата е костенурката, а мотото е Gradatim Ferociter (от лат. стъпка по стъпка и свирепо).

Засега Блу Ориджин се движи все още стъпка по стъпка, но не и свирепо. Очакваме сериозно развитие, но такова още няма. Костенурката е твърде бавна.

Видеозапис от изстрелването – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/