Командите към марсианския хеликоптер Инджинюъти са изпратени! Опит за полет – днес!

1
140
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на хеликоптера „Инджинюъти“, заснета от камерите на марсохода „Пърсъвиърънс“ на 16 април. Photo credit : NASA / JPL-Caltech

19 април 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Късно снощи екипите на НАСА изпратиха командите за осъществяването на първия опит за излитане на хеликоптера „Инджинюъти“. В случай че всичко мине наред, дебютният управляем полет на друга планета на машина, по-тежка от въздуха, ще е факт тази сутрин в 10:30 ч. българско време. 

Данните от резултата от опита обаче ще бъдат получени не по-рано от 13:15 ч. българско време. НАСА ще излъчва на живо от центъра за управление, така че не пропускайте да се включите да гледате следобяд на този линк! 

Рисковете са големи. Шансовете за неуспех – също. Поради тази цел НАСА гледа на „Инджинюъти“ като на технологичен демонстратор – хеликоптерът е оборудван само с камери, но не и с научни инструменти. В случай, че нещо се обърка, науката на марсохода „Пърсъвиърънс“ няма да пострада. 

Има съществена вероятност и днешният полет да не се осъществи и да бъде отложен, предупреждават екипите на мисията. Параметрите на софтуера са чувствителни и ако компютърът сметне, че нещо не е наред, „Инджинюъти“ няма да излети. В такъв случай командите ще бъдат препращани наново през следващите дни, с все по-големи шансове за успех. 

Ако и тогава полетът не стане реалност, екипите ще преинсталират стария софтуер, който проявяваше проблеми при предишните наземни тестове. 

Пожелаваме успех! 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/