Лепене на плочки върху фибран

1
3755
Добави коментар
fire19
fire19

В съвременното строителство навлизат нови и функционални материали за едно или друго строително решение. Едно такова решение е фибранът. Той представлява материал от екструдиран полистирен и намира широко приложение в строителството на битови сгради, в промишленото строителство, като материал за топлоизолация. Преди да навлезем в темата за фибрана откъм технически данни, следва да споменем, че основата тема на текста е насочена към лепене на плочки върху фибран, защото има много запитвания от клиенти дали е възможна такава процедура. Къде се ползва фибран?

Екструдираният фибран (XPS) е екологично чист топлоизолационен материал проявяващ висока компресия, неабсорбиращ вода, влагоустойчивост, въздухопропускливост, устойчивост на корозия, дълъг експлоатационен живот и ниска топлопроводимост. Освен това леката материя се инсталира по-лесно.

Много важно правило е фибранът да се ползва като материал там където има нужда и от топлоизолация. Обикновено той може да се ползва при скатните покриви, между подовете при етажа и на таванския под; използва се в мазета и сутерени, тераси, гаражни постройки. Където обаче може да се налепят плочки върху фибран. При изолиране на под или интериорна стена с фибран, може да се сложат отгоре му керамични плочки.

Лесно ли се лепят плочки върху фибран?

Лепенето на плочки не е сложна строителна и ремонтна дейност, така че при изпълнение върху фибран се изисква просто използването на лепила, които ще захванат върху повърхността. Самите изпълнители на дейността знаят как да се справят с това предизвикателство и за тях не би било проблем. Не препоръчваме неопитни майстори и хора сами да правят такова изпълнение, за да не си докарат непредвидени ремонти веднага след инсталацията.

Други особености при лепене на плочки върху фибран

Изпълнението на плочки върху фибран се заплаща като стандартна процедура на квадратен метър. Различните строителни фирми може да не предлагат такова изпълнение, но това не значи, че нямат майстори, които да го свършат. Затова при разговор са такива изпълнители, просто ги попитайте. Онлайн можете да видите и фирми предлагащи услуга и съответно цената на квадратен метър. Вие като собственици избирате на кого да се доверите.

Тази специална екструдирана структура е създадена да не провежда топлина. Когато полагате фибран като подложка, всяка топлина от вашата стая или под ще се отразява обратно към подовата повърхност. Това е така, защото няма да губите топлина през пода си и ще използвате енергията си по много екологично и икономично съобразен начин, като по този начин ще намалите консумацията на енергия и въглеродния отпечатък.

Ето защо при лепенето на плочки върху нея се получава едновременно осигуряване на прохладен под, но и запазване на топлината в помещението. За да се получи това, от особена важност е да се положат всички основни материали, междинните такива и плочките в правилния ред и конфигурация, за да се осигури максимална ефективност на системата. 

И все пак преди да решите, че искате да залепите плочки върху фибран, не вземайте решението сами, а със специалист, който да направи оглед на място. Решението за инсталация с фибран може да дойде в последствие като ремонтна дейност, но може да се потърси и като решение при ново строителство. Обикновено собствениците не винаги решават сами, защото не могат да знаят всичко за всякакви материали. Затова от фирмата изпълнител могат да предложат няколко решения и вече оттам да се избира дали това е правилно за конкретния строителен обект.