Мелници за отпадъци? Всичко, което трябва да знаем

1
125
Добави коментар
moonandback
moonandback

Мелницата за мивка е фантастичен уред, който помага изключително много на всяко домакинство при премахването на хранителни отпадъци. С нейна помощ кухнята винаги ще бъде чиста, а лошите миризми, идващи от кофата с боклук, остават в миналото.

Както подсказва името, мелницата за отпадъци смила останките на малки парченца, които лесна минават по канала без да задръстват тръбите. Мелничката се монтира на отвора за канала в самата мивка. Това значи, че всякакви останки от храна минават първо през диспозера за мивка, оборудван с остри перки, които смилат отпадъците, след което малките остатъци се изтикват към канала.

Освен че може да се фиксира към мивката, повечето съвременнии модели мелници за отпадъци имат специален сифон с извод за съдомиялна. По този начин няма смисъл от досадното плакнене на съдовете преди да ги заредите в миялната! В общи линии, мелницата за хранителни отпадъци е ефективен уред, който става необходимост във всяка модерна кухня. Като такъв, на пазара ще намерите голямо разнообразие от модели, всеки с различни характеристики и особености. А както издадохме в самото начало, диспозера за мивка определено ще ви бъде от полза и си струва инвестицията. Ето кои са и ползите от мелницата за хранителни отпадъци.

Спестявате от допълнителни разходи – диспозерът за мивка ще намали разходите ви за консумативи и може многократно да си избие инвестицията. Определено ще ви се налага да купувате все по-малко торби за отпадъци, но нещото, което ще даде най-видимо отражение, са разходите по поддръжка на канализацията. Без задръствания на канала, без препарати за отпушване на тръби и най-важното – без разходи по водопроводчици и поддръжка на канализацията. Веднъж монтирана, мелницата за хранителни отпадъци ще служи вярно дълги години. Освен това, доста модели мелници за отпадъци, които в момента може да закупите, имат специално сифони за връзка със съдомиялната машина. Това на свой ред премахва досадното плакнене на посуда и пести топла вода.

Спестявате време – освен, че пестите топла вода посредством връзката на съдомиялната машина с диспозера за мивка, пестите и време. Изплакването на посуда си е досадна и неприятна работа, а с мелницата за отпадъци имате да мислите за едно кухненско задължение по-малко. Мелницата спестява и време от почистване на коша за боклук. С уреда можете лесно да се отървете от всички хранителни отпадъци без да разсипвате и разливате по пода и в коша за боклук. Бързо, чисто и удобно.

Елиминира миризмите – хранителните отпадъци са най-вероятният източник на лошите миризми в кухнята. Когато престоят дори ден в кофата, те започват да гният, което пък води до неприятните миризми. Да не говорим за кости и остатъци от риба, които за няколко часа могат да превърнат кухнята в ад! Ако ползвате мелница за отпадъци вместо да ги изхвърляте в коша за боклук, естествено, ще се отървете и от миризмите.

ПОДДРЪЖКА НА МЕЛНИЦИТЕ ЗА ХРАНИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ

Мелницата за хранителни отпадъци се справя с почти всякакви остатъци от храна, но за да работи добре и да ви служи вярно трябва и малко поддръжка. Ето какво може да направите за да работи безупречно диспозера за мивка.

С течение на времето по-мазните храни ще се втвърдят по перките на диспозера и ще го запушат. За да избегнете този неприятен момент задържайте водата пусната малко по-продължително и мелницата за мивка включена малко по-дълго след като смели боклука. Също така от време на време може да почиствате мелничеката с течен сапун (просто изсипете малко в диспозера и пуснете водата).

Кубчетата лед също помагат доста при почистването на мелницата за хранителни отпадъци. Изсипете лед в мивката и пуснете водата заедно с диспозера. Ледът ще стигне до всички камери и ще премахне наслагванията. Подобно на леда, малките кости (пилешко и риба) също помагат в почистването.