Китайският марсоход Чжурон ще кацне на Червената планета на 15-ти май в 02:11 ч. българско време

1
115
Добави коментар
redbul80
redbul80

Китайският марсоход ще кацне на 15-ти май. Image credit : CNSA

13 май 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Наближи съдбовният момент за китайската мисия „Тянвън 1“, която през февруари пристигна в орбита около Марс! Стига всичко да мине наред, на 15-ти май в 02:11 ч. българско време спускаемият апарат с марсохода „Чжурон“ ще извърши меко кацане на Червената планета. С това Китай може да се превърне едва във втората държава след САЩ, изучила марсианската повърхност посредством спускаема мисия. 

Новината беше съобщена тази сутрин по време на конференция на китайската космическа агенция. 

Разбира се, успехът не е гарантиран. Кацането на Марс е изключително трудно поради тънката атмосфера на планетата. Далеч по-лесно е да се каца на планети с плътна атмосфера като Земята и Венера, при които се използва основно парашутна система. На Луната, където няма съществен атмосферен слой, се разчита на спирачни ракетни двигатели. Но на Червената планета въздухът е достатъчно съществен, за да не може да бъде пренебрегнат, така че трябва да се приложи парашут, но е същевременно прекалено рядък, за да може той да е достатъчен – необходими са още ретроракети, въздушни възглавници или комбинация от двете. При това всичко се случва прекалено бързо – инженерите на НАСА използват израза „седем минути терор“. За толкова време бордовите системи трябва да сработят перфектно, в противен случай апаратът ще се разбие. 

Досега единствено Щатите са постигали меки кацания на Марс, след които апаратът е оставал в работоспособно състояние. Напомням на читателите, че в началото на 70-те години съветският спускаем апарат „Марс 3“ каца на планетата, но излъчва радиосигнали от там в продължение на по-малко от 20 секунди, следователно неговият марсоход „Проп-М“ никога не сполучва да изпълни задачите си. НАСА е осъществявала девет кацания, последното от които бе през февруари – на марсохода „Пърсъвиърънс“. 

Постоянните успехи на НАСА заблуждават хората да си мислят, че най-лошото е зад гърба ни и че човечеството вече няма да среща трудности при кацането на Марс. Но засега всеки друг, който е опитвал спускане на планетата, е претърпявал крах. През 2003 г. британският спускаем апарат „Бийгъл 2“ изчезва след отделянето от кораба-майка „Марс Експрес“, а през 2016 г. и европейският „Скиапарели“ се разбива, макар че изпраща някои научни данни от марсианската атмосфера и мисията му може да се счете за частично успешна. 

Китайците никога не са опитвали да кацнат на Марс. Но те притежават способността да изстрелват хора в космоса, а през последните няколко години няколко китайски спускаеми мисии извършват меко прилуняване на естествения ни спътник. Така че мисията „Тянвън 1“ стъпва на тези два опита – парашутът е производен на този на пилотираните кораби „Шенчжоу“, а ретроракетите – на лунните спускаеми апарати. За да се подсигури успехът, „Чжурон“ ще се спусне сред равнината Утопия, където през 70-те години работеше американската мисия „Вайкинг 2“.

Китайският марсоход… Image credit : CNSA

…и американски марсоход от типа на „Спирит“ и „Опортюнити“, които успешно работиха на Марс след 2004 година.Открийте десетте разлики 🙂

Китайската космическа програма по традиция копира ранните успехи на САЩ и СССР. Пилотираните кораби „Шенчжоу“ са копие на руските „Союз“-и, спускаемите лунни мисии повтарят американската програма „Аполо“, а изведената в края на месец април станция „Тянхъ“ наподобява съветската „Мир“. Както виждате от сравнението по-горе, Китай сега се опитва да изкопира и марсоходите на САЩ – но не съвременните „Пърсъвиърънс“ и „Кюриосити“, а тези от по-старото поколение – „Спирит“ и „Опортюнити“. 

Така че, дори и кацането на марсохода „Чжурон“ на 15-ти май да е успешно, САЩ ще останат лидери в изследването на Червената планета, поне в обозримо бъдеще. Но не в това е въпросът – марсианската повърхност бе изучавана твърде дълго от една-единствена държава. Време е да се появят и други играчи. 

Ето какви са научните прибори на борда на „Чжурон“:

GPR – мощен радар, който ще изучава подпочвените характеристики на Марс до дълбочина от 100 метра

MSMFD – прибор, който ще изучава свойствата на магнитното поле на планетата.

MMMI – метеорологична станция

MSCD – прибор за изучаване на химичния състав на почвата

MSC – мултиспектрална камера

NTC – топографска камера

Да пожелаем успех на Китай! 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/