Санкциите не позволяват на Русия да използва ракетите Союз за комерсиални мисии

1
117
Добави коментар
redbul80
redbul80

13 май 2021 г. 08:05 ч. На 23-ти април Дмитрий Рогозин, шеф на руската космическа агенция, оповести, че Русия е трябвало да откаже на чуждестранен клиент превоз на борда руска ракета „Союз“. Според Рогозин това се дължи на голямата популярност на „Союз“-ите и че производственият капацитет е запълнен. 

Но истината се оказва по-различна. Съгласно материал, представен на уебсайта на Анатолий Зак Russian Space Web на базата на информатор в ракетно-космическия отрасъл, реалната причина за отказа се корени в американски санкции, които ще влязат в сила на 1-ви септември 2021 година. Тъй като отнема много месеци да се подготви космически апарат за полет, вероятно не е имало нужното време да се нагоди някоя от вече произведените ракети за мисията, а какво остава за поръчката на нова ракета преди настъпването на септември. 

Новите санкции забраняват на всеки космически апарат, който използва американски технологии или американски компоненти, да лети с руски ракети. Това ще рече, че те покриват широк кръг производители, които не са ограничени само до Щатите. Нещо повече – забраната категорично споменава предприятия като Хруничев (производителя на „Протон“) и Прогрес (производителя на „Союз“). Тъй като ракетата „Протон“ отдавна не се използва за комерсиални мисии, истинската жертва в случая са „Союз“-ите.

Според анонимни източници в ракетно-космическия отрасъл, вероятно има някакви творчески начини забраната да бъде заобиколена, но засега съществува сериозен риск ракетите „Союз“ да могат да се използват да изстрелват само апарати, произведени в Близкия или Далечния изток, или кораби с туристи. 

Снимка от скорошното изстрелване на ракета „Союз“ от Восточний. Фото: Роскосмос