Ремонт на къща

1
196
Добави коментар
fire19
fire19

Макар ремонтната дейност да не признава нови и стари къщи, ново или старо строителство, в този текст ще се занимаем конкретно с темата ремонт на стара къща.

Големият интерес по темата идва по няколко направления. Голяма част от жилищния фонд в България е изграден от стари къщи. Не са малко хората, които купуват имоти със стари къщи на село, също така не са малко и тези, които са наследници на стари къщи и за да ги продадат на по-добра цена се заемат с ремонта.Какви обаче са ползите от ремонта на старата къща, какви са негативните последици от това. Как изобщо е възможно да има негативни резултати ако ремонтирате стара къща? Това е въпрос, който също ще засегнем в настоящия текст. 

Първото и най-важно предимство е повече потенциално.

То зависи много и от вашите умения на мениджър на собствеността и способността ви да комуникирате със субектите в бранша: строители, предприемачи, наематели. За да го превърнете от потенциално във факт, трябва добре да знаете с каква цел правите ремонта, с какъв бюджет разполагате; приоритет е изборът на професионалисти, които ще работят усърдно и с целия си опит, за да реализират ремонта.

Старите къщи могат да се купят за по-малко пари. Сравнението обикновено е в посока, най-вероятно ще платите по-малко за стара къща, отколкото за нов дом. И ако направите ремонта икономично според бюджета си, можете да спестите много пари  в дългосрочен план и в крайна сметка ще получите сте направили страхотна инвестиция.

В старите къщи има много запазен характер, индивидуалност. Това предимство създава уют, привлича ви към къщата. Затова и искате да я ремонтирате. Вероятно ще има стари дограма, сложни детайли в корнизите и странни осветителни тела, елементи, които ще изискат познание как да се запазят и след ремонта. Длъжни сте да се погрижите за запазването на традицията, защото това значи да запазите част от уникалността, като същевременно актуализирате интериора.

Що се отнася до градивните елементи на старата къща, вие знаете, че тези домове са построени, за да издържат много дълго време. Въпреки че може да се наложи да актуализирате ВиК и електрическата инсталация, структурата на дома обикновено е солидна – ремонтът е насочен към осигуряване на удобства, ред и функционалност.

Сред недостатъците е несигурната крайна цена за ремонт на стара къща. Тя може да  бъде доста вариативна. Някои от скъпите ремонтни дейности са свързани с подмяна на покрива и основата, с инсталацията на нова ел.система, водопровод и HVAC система.  Не забравяйте да направите задълбочена проверка, преди почнете ремонта, за да не останете изненадани от непредвидени разходи. Това ни води и към другия недостатък при ремонт на стара къща. Обновяването може да отнеме повече време.

Да кажем при ремонт на къща ново строителство може по-лесно да се планува график и изпълнение, но тъй като старите домове обикновено са строени по различни методи и имат различни особености, по време на ремонтите често се срещат неочаквани изненади. Вашите планове, цена и времеви график вероятно ще се променят и през повечето време това не носи позитиви. Затова бъдете предварително подготвени и се настройте положително за резултатите, които ще се получат след ремонта.