5 жени пирати, които владееха моретата

1
171
Добави коментар
vocala
vocala

Жените пирати бяха превърнати в мейнстрийм с участието на Кийра Найтли в ролята на Елизабет Суон във франчайза „Карибски пирати“, но въпреки че Елизабет Суон е измислен герой, историята е видяла своя справедлив дял от истинските пиратки. Ето петте най-известни и завладяващи жени пирати в историята.

1. Жана дьо Клисон, „Лъвицата на Бретан“

Започвайки от нашия списък е Жана дьо Клисон, по-известна като „лъвицата на Бретан“, спечелила този прякор, след като отмъстила за преждевременната смърт на съпруга си.

През 1330 г. Жана се омъжва за мъж на име Оливие дьо Клисон. Заедно те имат пет деца и щастлив брак. Когато обаче херцогът на Бретан умира без наследник и в района на Бретан избухва наследствена война, френският монарх вярва, че Оливие е предал Франция и в крайна сметка е обезглавен.

След като чула за екзекуцията на съпруга си, Жана дьо Клисон се заклела да отмъсти на всички съюзници на френския крал, убил съпруга и. Тя продала цялата си земя, бижута, дрехи и мебели, за да купи три черни кораба. Тя боядиса платна на корабите изцяло в червено, за да имитира вида на кръв и в крайна сметка корабите й получили прякора „Черният флот“.

Жана и нейният флот потеглят към Ламанша, за да ловят френски кораби. Тя се съюзила с англичаните и преследва всички френски кораби, които попаднат в Ламанша. Тя си печели прякора „Лъвицата на Бретан“, като настоява лично да обезглави всеки френски благородник, попаднал в плен.

Към 1356 г. Жана се оттегля от пиратството и се омъжва за трети път. В крайна сметка тя умира във Франция през 1359 година.

2. Сайида ал Хура, кралица, пират и независима жена

Сайида ал Хура е родена около 1485 г. в андалуския град Гранада, Испания, във видно мюсюлманско семейство. През 1492 г. семейството й, заедно с други мюсюлмани и евреи избягали от града, когато испанските монарси Фердинанд и Изабела завладели Гранада.

Сайида и семейството й се установяват в Чауен в северната част на Мароко, където тя получава първокласно образование, изучава езици, теология и математика. Когато е на 16, Сайида се омъжва за Ал-Мандри, приятел на баща си и губернатор на Тетуан, друг град в северната част на Мароко.

Сайида помага на съпруга си в управлението на Тетуан и след смъртта му през 1515 г. тя наследява неговата позиция. Тя е последният човек в историята на исляма, който легитимно носи титлата „ал Хура“, което в превод означава „кралица“ или „дама, която е свободна и независима“.

Може би защото е искала да отмъсти на своя „християнски враг“, който я принудил да напусне Гранада, Сайида ал Хура се обърнала към пиратството и сключила договор с известния турски пират Хайретин Барбароса.

Заедно Сайида и Барбароса управлявали Средиземно море, като Сайида контролира западната част на морето, докато Барбароса бродил по източната страна.

В разгара на своята пиратска сила, Сайида ал Хура се жени за втори път за краля на Мароко Ахмед ал Ватаси през 1541. Въпреки това тя отказва да се откаже от властта си в Тетуан и вместо да пътува до Фес за сватбата, тя настояла Ахмед ал-Ватаси да дойде в Тетуан. Това е единственият път в историята на Мароко, когато султанът се е женил извън столицата.

3. Ан Бони

Една от най-известните жени пирати е Ан Бони. Родена в Ирландия през 1698 г., Ан е незаконна дъщеря на адвокат Уилям Кормак и неговата слугиня Мери Бренън. Бащата на Ан започнал да я облича като момче и да я нарича „Анди“, казвайки на съпругата си, че Анди се обучава за юрист.

По-късно баща й премества Ан в Америка, където тя започва да действа и да се бунтува срещу него. Според книгата на Чарлз Джонсън „Обща история на пиратите“ от 1724 г., Ан се е разгневила и когато е на 13, убива прислужницата си с нож. Баща й не одобрявал начина, по който Ан се държи, а през 1718 г., когато се омъжила за Джеймс Бони, баща й се отрекъл от нея.

Тя и Джеймс отплават към остров Ню Провидънс (сега Насау) на Бахамите, където се запознава с пирата Джон „Калико Джак“ Ракъм. Тя и Калико Джак станали любовници и когато Джеймс Бони отказал да се разведе с нея, Ан и Калико Джак избягали заедно в морето.

На кораба на Калико Джак, където Ан Бони, облечена като мъж, се срещнала с друга жена пират – Мери Рид, която също била облечена като мъж. През цялото лято на 1720 г. Ан и Мери ръководят нападения срещу малки риболовни лодки и тренировъчни шлюпове. През октомври 1720 г. корабът на Калико Джак е заловен от ловци на пирати и той, както и много от членовете на неговия екипаж са екзекутирани.

И Ан Бони, и Мери Рид успели да избегнат екзекуцията, защото се разбрало, че и двете са бременни. Съдбата на Ан остава до голяма степен неизвестна, въпреки че „Обща история на пиратите“ отбелязва, че е останала в затвора за известен период от време, тя до голяма степен е загубена за историята.

4. Мери Рид

Подобно на Ан Бони, пиратката Мери Рид е била с Джон „Калико Джак“ Ракъм. Родена в Англия в края на 17 век, Мери Рид се облича като момче през по-голямата част от живота си. Майка й започнала да я облича като мъртвия и полубрат, за да вземе пари от свекърите си.

Рид продължала да се присъединява както към британската армия, така и към фламандската армия, воювайки като мъж във войната за испанското наследство. В крайна сметка Ред се омъжила за фламандски войник и те се преместили в Холандия, където останали до смъртта му.

Мери, осъзнавайки, че разполага с ограничени средства, отново се прикрива за известно време и след кратък престой с военните в Холандия, тя решава да замине за Западна Индия.

Именно при този поход към Западна Индия английските пирати спрели кораба, на който се намирала Мери. Все още облечена като мъж, Мери става част от екипажа и се захванала с пиратство от 1717–1719. През 1719 г. английският крал предлага помилване на всеки пират в Западна Индия, който доброволно се предаде.

Екипажът на Мери се възползвал от това помилване и се върнал на сушата, където Мери за кратко служи като капер на Кралския флот. Но в крайна сметка парите на Мери започнали отново да свършват и тя отново се върнала към пиратството.

През 1720 г. Мери се присъединява към екипажа на капитан Джонатан „Калико Джак“ Ракъм, където става близка приятелка с Ан Бони. По това време Мери все още е облечена като мъж, а Калико Джак ревнува от връзката на Ан и Мери, мислейки, че са романтично свързани. Едва тогава Мери се разкрива, че е жена, след като Калико Джак заплашил да отнеме живота й.

Подобно на Ан Бони, Мери Рид е взета в плен и осъдена на смърт, когато корабът на Калико Джак е заловен през октомври 1720 г. Мери Рид също твърди, че е бременна, за да избегне екзекуцията, но умира от треска, докато е в затвора. Ан Бони и Мери Рид са единствените известни жени, осъдени за пиратство през 18 век.

5. Ло Хон-Чо, съвременен пират

Най-новият пират-жена в списъка ни е китайският пират Ло Хон-Чо, която оперира за кратко около 1920 г.

През 1921 г., след смъртта на съпруга си, тя е поела командването на 64-корабния пиратски флот на съпруга си. Тя започна да тероризира провинцията около Бейхай. Тя е била известна с това, че залавяла жени от малки села и ги продавала в робство.