Стационарни акумулаторни батерии – когато ви е необходима допълнителна мощност

1
288
Добави коментар
clashbade
clashbade

Сами по себе си, акумулаторите в повечето случаи са достатъчни да ни осигурят нужната мощност. В редица моменти обаче се нуждаем от използването на допълнителен източник на енергия. Кога и защо се налага това – ще разгледаме в следващите редове.

Батериите за резервно захранване са необходими, когато бихме искали да почерпим допълнителна мощност. Това може да стане при аварийни захранвания, в режим на готовност или при комбинирана работа. Удобството на този тип батерии е, че се поддържат постоянно заредени и могат да осигурят нужното захранване във всеки един момент.

Спокойно може да ги използвате като алтернативен източник на енергия за токозахранващи устройства, непрекъсваеми енергийни системи, телекомуникационни, алармени или възобновяеми енергийни системи. При телекомуникационните системи батериите се използват за източник на енергия за всички устройства, извършващи пренос на данни, телефони, предаватели, ретранслатори и други. Стационарните устройства успешно се прилагат и в корабоплаването, както и при работа с техническо оборудване в различни сфери на дейност. В тази връзка не можем да не обърнем внимание на все по-налагащите се през последните няколко години стационарни VRLA акумулаторни батерии.

В богатата гама продукти ще открием и акумулаторни батерии, имащи ключова роля при нуждата от непрекъснато захранване. Такива са системите за сигнализация и осветление, както и на обществени места като молове, клиники или банки.

VRLA акумулаторни батерии

Тяхното приложение се увеличава непрекъснато. За своята работа те използват SLA и AGM технология. При тях кислородът от положителните електроди и водородът от отрицателните правят реакция, от която се образува вода. Разполагат с клапан, който предотвратява прекомерното увеличаване на налягането и възпрепятства навлизането на кислород. Последният е пагубен за отрицателните електроди.

Видове акумулаторни батерии базирани на VRLA технологията

По-известните разновидности, които използват технологията са:

Литиево – йонни (Li-Ion)Никел – кадмиеви (NiCd)Оловно – киселинни (SLA, VRLA, SLI, MVR)Никел – металхидридни (NiMH)АлкалниЛитиево – полимерни

Характеристики на оловно–киселинните батерии

Съвременните представители на акумулаторните батерии използват оловен двуокис като активна маса на положителния електрод и олово за отрицателния. Воден разтвор на акумулаторна сярна киселина играе ролята на електролит. Когато имаме разряд, активната маса се преобразува в оловен сулфат. При заряд наблюдаваме обратния процес.

В последните години усилено се работи върху усъвършенстването на никел–кадмиеви, никел–водородни и никел–хидридни акумулаторни батерии. Целта е да имаме достъп до качествени и издръжливи продукти, които да покриват нуждите на потребителите.

За нашето безаварийно и лесно ежедневие има място, на което ще открием задоволително разнообразие от батерии.

Уверете се в конкурентните цени на Dikar. Те няма да оставят пазарската ви кошница празна.