И акумулаторът е сърцето на автомобила: С какво се отличават литиево-йонните устройства за захранване

1
262
Добави коментар
clashbade
clashbade

81
/ 100

Темата относно това коя е най–съществената част от колата е доста спорна. Един автомобил е съставен от множество компоненти, които без взаимосвързаното си действие, не биха ни позволили да шофираме успешно. Вярно е, че можем да управляваме превозното средство без чистачки в сухо време. Или пък не бихме имали особени притеснения, ако задният ляв прозорец откаже да се отвори. Но какво, ако се повреди радиатор, двигател или акумулатор?!

Тук нещата значително се усложняват. В действителност се питаме, двигателят или акумулаторът са сърцето  на автомобила? Какъвто и да е отговорът, истината е, че без нито едно от двете колата няма да помръдне.

Тук е моментът да споменем за масово търсените литиево–йонни акумулатори.

С какво се различават от останалите акумулатори?

В продължение на дълго време разчитахме единствено на никел–кадмиевите (Ni-Cd) батерии. Те се оказваха единствена възможност за поддържане на живота на всякакви преносими устройства. Впоследствие започна масовото производство на литиево–йонните акумулаторни батерии, които днес се налагат все повече в употреба за захранването на телефони, таблети, компютри, електрически скутери, снегомобили, мотоциклети, АТВ и автомобили, разбира се!

Това е факт, благодарение на множество положителни страни на въпросните батерии. Те се славят с изключително дълъг експлоатационен период, леко тегло (около три пъти

по–малко от това на оловно–киселинните), висок стартов ток. Устойчиви са на големи температурни промени. Няма да ви изневерят, както при ниски зимни, така и при

по–високи летни градуси.

Зареждането им е доста кратко. За около 10 минути могат да достигнат около 90% от стартовия си капацитет. Литиево-йонните батерии се славят с предимството на продължителен престой. Той може да продължи до една година. Това е решаващо качество за любителите на мотоциклети.

Ако един конвенционален акумулатор ще се предаде без поддържащо зареждане в студените месеци, то литиево–йонните батерии биха осигурили надеждност.   Основното тук е, че те не съдържат киселина и тежки метали. Това ги прави приемливи и предпочитани по отношение на опазването на природата.

Други важни характеристики

Литиево–йонните технологии се славят с два пъти по–голяма енергийна плътност. Това гарантира значително голям капацитет на единица обем. Клетките им притежават високо напрежение, повече от това при никел-кадмиевата или никел-метал хидридната. Това позволява изработването на акумулаторни пакети само с една клетка. И докато при последните две не е възможно, то литиево–йонните могат да бъдат съхранявани и в изтощено състояние. Те нямат памет и при тях не са нужни задължителните цикли на разряд и заряд. 

Четете още: ЗАДЪРЖАЛ ТЕРМОСТАТ И КАКВО МОЖЕ ДА НИ КОСТВА ТАЗИ НЕПРИЯТНОСТ