Строеж на къща цена

1
190
Добави коментар

Цената за построяване на къща не е проста цифра за изчисляване.

Въпреки това, чрез преглед на някои национални и регионални средни стойности, може да се направи разбивка на различните аспекти на разходите за строителство на къщи, за да придобиете по-добра представа за това какво може да ви струва да построите мечтания дом.

Причината да се интересувате от строеж на къща и цената за строителството е защото сте отхвърлили възможността да закупите вече построен дом. Или просто не можете да намерите къща, която да има уникалния план, пространство и функции, да отговарят на вашите изисквания. 

Възможно е да искате да живеете в квартал, който ви харесва, но предложените къщи там не отговарят на вашите планове.

Може също така да имате парцел, върху който да строите. При всички тези обстоятелства, дори да имате налични пари, то самата цена е важна, защото на базата на информацията, ще знаете какво можете да си позволите да построите. Това е вълнуваща перспектива, но има и много неизвестни. Кой ще я проектира? Кого да наемете, за да го изградите? И може би най-важното, колко ще струва?

Най-често при избора на строителна фирма, ще видите оферта за строителство на къща при цена на квадрат. Всеки експерт би ви казал средната цена според българския пазар. Да приемем, че тя е 150 евро на кв.м. за груб строеж и 300 евро на кв.м. за строителство до ключ. Не е изключено цената да се получи изцяло по договаряне. Много по-вероятно е да получите оферта според индивидуалните особености на дадената къща. При положение, че си стиснете ръцете за дадена цена, то следва да сключите валиден договор, за да може да имате гаранция, че фирмата ще построи точно тази къща, която е зададена в проекта. 

За съжаление средната цена не ви казва много.

Разходите за строителство на къщи варират значително в зависимост от редица фактори, най-значимият от които е местоположението. Така диапазонът в крайната цена внезапно може да се повиши от едно място на друго. 

Дори да се определят разходите по квадратни метри, ново строителство до ключ може да се впише в тези 300 евро на квадрат, но персонализираните и луксозни жилища ще струват дори повече.

Въпреки че ще искате да направите свое собствено проучване на конкретното местоположение, което сте избрали, ще трябва да направите разбивка на някои от основните разходи, за да сте наясно за всички елементи, които да имате предвид и които ще влязат цената.

Местоположението е важно.

Цената на парцела в голям и развиващ се град може да е много по-голяма отколкото тази в някои отдалечен регион в страната. Експертите по строителство могат да ви кажат, какви са цените на имотите във всеки един регион в страната. Що се отнася до самата къща, има няколко основни разходи, които трябва да се вземат предвид: фундамент, рамкиране, външни работи и основни системи. Също така трябва да вземете предвид и земята и работата на обекта за вашия парцел.

След като основната рамка на къщата е построена и са инсталирани важните системи, започват довършителните работи, за които да помислите, както вътре, така и извън дома. Заедно тези дейности съставляват от 40 до 55% от общите разходи за строеж на къща, така че цената на квадрат расте. За да си спестите главоболията от тези сметки, разчитайте на строителната фирма, която ще пресметне всичко това и вие ще получите цена на квадрат за строеж на къща.