Доналд Тръмп отвръща на удара на технологичната империя

1
125
Добави коментар
Novetika
Novetika

Войната на технологичната империя срещу 45-ия президент на САЩ продължава. На 11 юли 2021 г. YouTube премахна видео с Доналд Тръмп от профила на Американския консервативен съюз (ACU).

Два дни по-рано, на 9 юли, медийната платформа блокира ACU от публикуване на съдържание в продължение на седмица. Заради това, организацията не успя да предаде на живо Конференцията на консервативните политици и активисти (CPAC) от Далас, щата Тексас, където Тръмп изнесе силно емоционална реч.

Причината за премахването на видеото, цитирана от YouTube, е нарушаване условията за разпространяване на информация, свързана с COVID-19.

От ACU обаче смятат, че цензурата е заради коментар на Тръмп за научните изслeдвания, потвърждаващи ефективността на лекарството хидроксихлорохин при лечение на COVID-19.

„Политическите пристрастия на Google (собственик на YouTube) определят правилата на YouTube какво е дезинформация“, се казва в изявление на организацията.

ACU обвиниха видео платформата, че подкрепя политическите убеждения в управата на Google вместо правото на свобода на словото на потребителите.

„YouTube цензурира CPAC, защото застанахме на страната на Тръмп по въпроса за съдебните искове срещу технологичните гиганти“, каза в същото изявление председателят на ACU, Мат Шлап.

„Това е още един пример как технологичните гиганти цензурират съдържание, с което не са съгласни, и пропагандират предпочитаните от тях политически мнения.“

Съдебни искове на Тръмп срещу Facebook, Twitter и Google

Тръмп обяви, че е завел в щата Флорида, съдебни искове срещу трите най-големи социални мрежи и техните изпълнителни директори. Целта му е да защити Първата поправка на американската конституция, гарантираща свободата на словото.

Исковете са заведени срещу Facebook, Twitter и Google (в качеството на компания-майка на YouTube) и техните изпълнителни директори: Марк Зукърбърг, Джак Дорси и Сундар Пичай.

Основанията са: наложената спрямо публикациите на Тръмп в социалните платформи цензура, блокирането на профила му, докато е действащ президент на САЩ, и блокирането на профилите на консервативни политици, заради коментари за събитията във Вашингтон на 6 януари 2021 г.

Тръмп съобщи новината на пресконференция на 7 юли 2021 г. в голф клуб резиденцията си в Бедминстър, щата Ню Джърси.

„Съдебните искове ще докажат, че тази цензура е незаконна, неконституционна и изцяло антиамериканска. Това ще бъде ключова битка за защита на Първата поправка на конституцията“, заяви бившият държавен глава, цитиран от Newsmax.

Исковете ще представляват интересите и на многобройни потребители, на които неправомерно е отнето конституционното правото на глас. Те са вече хиляди, обяви Тръмп.

Освен парични обезщетения за нанесени щети, жалбите целят възстановяване профилите на Тръмп и други, премахнати заради публикации, изрязаващи несъгласие с резултатите от президентските избори през 2020 г., несъгласие с произхода на коронавируса и несъгласие с фактите за събитията на 6 януари 2021 г. в Капитолия.

Twitter, Facebook и Google обявиха през януари 2021 г., че блокират президента Тръмп заради твърденията му, че изборите на 3 ноември 2020 г. са били манипулирани и че той стои зад влизането в Капитолия в столицата Вашингтон на 6 януари.

На 8 януари 2021 г. Twitter премахна профила на Тръмп, от съображения за сигурност.

Facebook наложи забрана върху профила му поне до 2023 г.

YouTube ограничи достъпа му до платформата, до „намаляване риска от насилие“.

„В Америка, свободата да изразяваме своето мнение и да казваме истината не ни е дадена от правителството. Тя ни е дадена от Бог и никой няма власт да отнема това право“, каза още Тръмп.

Параграф 230

Според 45-ия държавен глава на САЩ, една от причините за цензурата в социалните медии е параграф 230 от Закона за телекомуникациите от 1996 г., който „изцяло ги освобождава от отговорност“.

Законът им позволява да модерират публикации, като премахват например порнографско съдържание. Този параграф е писан през 90-те години на 20 век с цел защита на децата от вредно онлайн съдържание. Според адвокатите на Тръмп, сега технологичните гиганти използват параграфа като щит, извън обхвата на първоначалното му предназначение.

„Това е скандално нарушаване на Конституцията, пред очите ни“, заяви Тръмп на същата пресконференция в Бедминстър.

„Технологичните гиганти са извън контрол, щом блокираха дори действащия президент на САЩ… Ако могат да го направят с мен, могат да го направят с всекиго.“

По думите му, масмедиите и политиците от Демократическата партия са най-големите разпространители на дезинформация. Той окачестви като „фалшиви“ техните обвинения, че републиканците са виновни за намаляването бюджета на полицията, за руската намеса в изборите през 2016 г. и за жертвите на COVID-19.

Също обвини федералното правителство, че използва Facebook, Twitter и Google като „инструмент за цензура“ по време на пандемията.

Например припомни как е бил цензуриран заради твърденията, че коронавирусът произлиза от лаборатория в Ухан – теория, която сега либералните медии и дори президентът Джо Байдън разглеждат като възможна.

Друг пример са разменените мейли между Марк Зукърбърг и главния американски епидемиолог, д-р Фаучи. Там те обсъждат каква информация за COVID-19 пандемията да бъде публикувана.

Трети пример е как Зукърбърг е финансирал с 500 милиона щ.д. (830 милиона лв.) Демократическата партия и Джо Байдън.

Социалните медии цензурираха и скандалните разкрития за сина на Джо Байдън, Хънтър. Близо 17% от избралите Байдън е нямало да гласуват за него, ако са знаели за тях.

Много е вероятно масираната цензура в социалните мрежи да е коствала втория мандат на президента Тръмп.

Възможно е съдебното производство срещу трите технологични компании да се проточи до 5 години. Юридическият екип на Тръмп се надява съдът в щата Флорида да придвижи делата до Върховния съд, защото това би ускорило процеса.

Според Тръмп, резултатът ще бъде „драматичен“.

„Убеден съм, че ще постигнем историческа победа за американската свобода и за свободата на словото.“

Още съдебни искове

В 46 американски щата има заведени искове срещу Facebook, за монопол чрез придобиване на потенциални конкуренти като WhatsApp и Instagram.

Главните прокурори на 36 американски щата и окръг Колумбия заведоха дело срещу Google на 7 юли 2021 г., по обвинения, че Google Play Store за Android нарушава антитръстовите закони.