Сбогом, Пирс! Старият стиковъчен възел бе изхвърлен от МКС, за да освободи място за Наука!

1
121
Добави коментар
redbul80
redbul80

На кадъра: корабът „Прогрес МС-16“ издърпва модула „Пирс“ от Международната космическа станция. Photo credit : NASA TV

26 юли 2021 г. 20:10 ч.

Светослав Александров. Сбогом, „Пирс“! Днес този модул бе умишлено разкачен от Международната космическа станция и потопен в океана – това бе важна стъпка, защото свидетелства, че възникналите след изстрелването проблеми с „Наука“ са вече разрешени. Или поне разрешени до такава степен, че специалистите имат увереност за скачването на „Наука“ на 29-ти юли. 

Два бяха основните проблеми, които касаеха „Наука“ и доведоха до отлагането на разкачването на „Пирс“ с три дни. Единият бе свързан с горивната система, а другият – със системата за автоматично скачване „Курс“. След дълги перипетии в събота най-сетне бяха задействани основните двигатели на „Наука“, а в неделя беше проведено и първото успешно изпитание на „Курс“. 

Разкачването на „Пирс“ от МКС беше осъществено посредством товарния космически кораб „Прогрес МС-16“, като комплексът „Пирс-Прогрес“ напусна орбиталната станция в 13:55 ч. българско време. В 17:42 ч. „Пирс“ навлезе в плътните слоеве на земната атмосфера и изгоря. Дребни отломки може да са попаднали на територията на Тихия океан. 

Така „Пирс“ се превърна в първия дългосрочен модул на МКС, който бе пенсиониран и изведен от орбита. Но ироничното е, че когато „Пирс“ бе изстрелван в началото на новото хилядолетие, никой не предполагаше, че ще е дългосрочен компонент на станцията. Когато той бе добавен към надирния порт на модула „Звезда“ на 17 септември 2001 година, идеята беше да служи като временен стиковъчен възел, докато новите руски модули бъдат прикачени. И това трябваше да стане най-късно през 2006 година.

Но историята се разви по различен начин. Докато САЩ, Япония и Европейската космическа агенция завършиха успешно своите сегменти на МКС, Русия не успя да го направи заради недоимъка на средства. Първоначално Роскосмос планираше към „Звезда“ да бъде прикачен специален универсален модул за скачване, а към него – няколко научни лаборатории. Но това се оказа непосилно.

Затова беше приложен друг план – резервният модул на „Заря“, който стоеше в хангара, да бъде преобразуван в модерна научна лаборатория. Именно така се роди „Наука“, но изпълнението на плана не протече гладко. Руснаците се надяваха „Наука“ да лети през 2007 година, но трябваше да бъдат преодолени множество технически проблеми – включително такива, свързани със замърсяването на резервоарите на модула с метални стърготини и амортизацията на каучуковите компоненти (породено от дългия престой на Земята). 

Но всичко това е в историята – или поне така се надяваме. „Пирс“ е потопен в океана. Чакаме скачването на „Наука“! 

За повече информация относно днешното разкачване, четете на сайта на Роскосмос

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/