Русия обвини американска астронавтка в саботаж относно пробойната на кораба Союз през 2018 година

1
116
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: американската астронавтка Серина Ауньон-Чанслър е на Земята след успешното си завръщане от космическа мисия през 2018 година. Photo credit : NASA

15 август 2021 г. 19:40 ч.

Светослав Александров. През 2018 година, по време на рутинна дългосрочна мисия, екипажът на Международната космическа станция установи рязък спад в налягането на въздуха в орбиталния комплекс. Последващият анализ показа, че в корпуса на кораба „Союз МС-09“ има пробойна с неясен произход. 

Руските космонавти набързо запушиха пробойната с епоксидна смола, с което положението бе овладяно. Впоследствие беше организирано и разследване, но резултатите от него никога не бяха оповестени публично. През следващите месеци и години бяха лансирани редица теории как се е появила пробойната на кораба, като не бе пропусната версията и за саботаж от страна на американски астронавт. Но тази версия се появяваше на страниците на жълтите медии.

На 12-ти август т.г. обаче се случи нещо различно. На страниците на сериозната новинарска агенция ТАСС, която де факто говори с авторитета на руското правителство, се появи обширен материал – линк тук. И това, че историята е публикувана в официоз, не я прави по-малко мерзка. ТАСС разкрива медицински проблем с астронавтката Серина Ауньон-Чанслър. Това е сериозно нарушение на журналистическата етика – за разлика от снимките, които се заснемат в космоса и които би следвало да са обществено достояние заради финансирането на космонавтиката от средствата на данъкоплатците, медицинският статус на астронавтите се предполага, че трябва да е лична информация, която не бива да се разкрива без тяхно съгласие. И след това разкритие докладът на ТАСС спекулира, че медицинският проблем е довел Ауньон-Чанслър до нервен срив и тя е пробила кораба, за да се прибере по-бързо на Земята.

Хипотезата, разбира се, е напълно необоснована. Както съобщава медията Арс Текника, НАСА разполага с точни записи на местоположението на американските астронавти и когато инцидентът се е случил, нито един от тях не е бил в руския сегмент на МКС. Нещо повече – записите са споделени с руснаците. Но очевидно те не им вярват. 

Пасквилът за Ауньон-Чанслър разкрива два сериозни проблема, касаещи културата както на НАСА, така и тази на Русия. Проблемът с Русия е ясен – космонавтиката е от въпрос за национален престиж за държавата и тя прави всичко възможно, за да не признава провалите си и да хвърля вината върху външни фактори. Примерите са много. Още когато бе загубена първата мисия до Марс през 60-те години, като основна причина за аварията бе посочен метеор. Когато за последен път Русия изстреля самостоятелна мисия до Червената планета през 2011 г. ( „Фобос-Грунт“) и тя се провали, беше нарочен американски радар. За множеството проблеми с горивната система на модула „Наука“ през изминалия месец вината бе хвърлена върху липсата на производство на определен тип резервоари, като не бе пропуснато да се спомене, че производството е в  Украйна. Поведението да се обвинява друг е типично руско. И не е случайно, че пасквилът се появява на бял свят точно сега, след като „Наука“ застраши съществуването на МКС. 

Но американските длъжностни лица също не са без вина. Официалната реакция спрямо пасквила дойде твърде късно. Отне повече от 24 часа, преди да бъдат написани опровержения от името на НАСА – първа изказа становище ръководителката на пилотираната астронавтика Кейти Лийдърс и чак след това самият администратор на агенцията Бил Нелсън изрази съгласие с нея. Стремежът за опазването на дипломатическите отношения с Русия неведнъж играе лоша шега на НАСА, но когато залогът е репутацията на добър професионалист и астронавт, мълчанието е неморално. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/