Музикантът Павел Терзийски прави меланхолията да звучи красиво (видео)

1
125
Добави коментар
Novetika
Novetika

Повече от година след своето издаване насред пандемията, новият албум на младия талант в българската джаз и електронна музика, Павел Терзийски, най-после преживя своя дебют.

С неговото изпълнение започна осмото издание на фестивала RADAR, който се проведе от 6 до 8 август 2021 г. в знаковите за Варна, Градска художествена галерия и Археологически музей.

Заедно с Терзийски, на сцената излязоха музикантите Михаил Йосифов (бас синтезатор), Александър Даниел (електронни барабани) и Димитър Горчаков (синтезатор).

„За мен е огромно удоволствие да приветствам сайта Новетика!“, каза с широка усмивка Терзийски, с когото успяхме да разговаряме, докато многобройни приятели се спираха да го поздравят.

„Днес събрах тук свои приятели и съмишленици, за да изсвирим заедно за първи път моя втори самостоятелен албум The Little Tailor.“

Името на албума не е случайно. Освен че в превод от английски означава „Малкият шивач“, то олицетворява името на автора: Павел (малък, латински) Терзийски (терзия – шивач, остаряло, български).

Заигравката с шивача идва и оттам, че деветте включени композиции са като „кръпки“ от едно цяло.

„Моята музика е като низ от истории, които е най-добре и пълноценно да се чуят заедно една след друга.“

И наистина: първата песен Wonders („Чудеса“) ни повежда като на разходка в мъглива гора. После джазовият ритъм постепенно се засилва в Wise eyes („Мъдри очи“) и за кратко замира в знаковата One („Едно“), която има видеоклип и с която спектакълът „Дом за овце и сънища“ на Гергана Димитрова и Здрава Каменова печели Икар за музика през 2019 г.

Емоциите в стил хаус избухват в New Beginning („Ново начало“) и в по-меланхоличната Asian Portrait („Азиатски портрет“), като само за кратко са прекъснати от интерлюдията Critical Sequence („Критическа поредица“).

Пътуването продължава с напевното и акапелно, леко хип-хоп звучене на Pocket in the hole („Джоб в дупката“). Динамиката рязко се сменя с минорното пиано начало на One Love („Една любов“) и се влива гладко в елегантно реге. Историята завършва с краткия, подобен на химн, Soulset Singer („Певецът на душевния залез“?), в чието име измислената дума soulset е шарада от sunset (залез), само че на душата (soul).

Музиката в албума The Little Tailor – който може да се слуша безплатно и закупи на стрийминг платформата Bandcamp – е изключително професионална, оригинална и многопластова. Приканва те да я изучаваш, и с всяко следващо слушане да откриваш нови елементи.

Терзийски наистина успява да направи така, че меланхолията да звучи красиво и притегателно, и дори те кара да настръхнеш. Мелодиите са разнообразни, чува се наслагване на няколко линии гласове и се примесват звуци от близо и далеч.

Талант, даден от Господ

За да се създаде подобна музика, е необходимо богато въображение. Докато композира, Терзийски си представя любими неща, тъжни неща и неща, които го провокират.

Така у него проблясва искрата на вдъхновението и се проявява талантът: и за двете той вярва, че са му дадени свише.

„Вдъхновява ме любовта ми към музиката и призива, който явно Господ ми е дал: да пея музика.“

Чудото на творчеството обаче изисква човек да е движение, а не статичен, смята младият музикант, певец и композитор.

„Звуците хрумват, когато се импровизира. Това е моментът, в който се раждат най-интересните идеи, поне в моя живот. В движението се раждат новите неща. Ако си статичен, по-трудно се появява нещо ново. Когато свирим с различни музиканти, се раждат именно тези идеи.“

Още изяви през септември

Следващите участия на Павел Терзийски са след по-малко от месец. На 4 септември 2021 г. двамата с китариста и композитор Александър Логозаров ще представят албума „Settlers“ в София, на Топлоцентрала Фест.

А малко над седмица по-късно, на 12 септември, в AUTUMN JAZZ FEST – PLEVEN 2021 ще се включат в пълен състав Терзийски, Логозаров и музикантите Александър Васев (клавишни), Борис Таслев (бас) и Васил Вутев (ударни).

Още информация за Павел Терзийски ще откриете на сайта pavelterziyski.com.