Почивки в Анталия – Почивки в Турция ⛱ от Turkuaz – Лято 2021/22

2
163
Добави коментар
lorreti
lorreti

Някога представляващ просто отправна точка към Турската ривиера, днес Анталия е туристическа дестинация сама по себе си. Разположена в Анталийския залив, най-големият град на западното средиземноморско крайбрежие на Турция е едновременно класически красив и бурно модерен курорт. В основата му е чудесно запазеният стар квартал Калейчи (в превод „В рамките на замъка“), който предлага почивки с бутикови преживявания във фино реставрираните османски къщи по своите криволичещи алеи. Старият град е разположен около прекрасно пристанище от римска епоха с гледка към скалите на фона на уникални морски силуети, на които просто си струва да вдигнеш наздравица. Популярен сред туристите и местните жители, кеят е с дълга ивица с ресторанти, кафенета и клубове, докато лодки и чартърни гюлети са акостирали по брега, предлагайки еднодневни екскурзии до пещерите и островите по тях. Нов стъклен асансьор минава между пристанището и Cumhuriyet Caddesi по-горе, впечатляващ с невероятни панорамни гледки. Известно още като яхтеното пристанище Калейчи, пристанището на стария град разполага с десетки круизни лодки за ежедневни обиколки, с които да пътешестваш по всички околни закътани места и скрити плажове. Има много местни ресторанти, които предлагат зашеметяваща гледка към яхтеното пристанище, където всеки може да се наслади на пресни морски дарове.

Известният археологически музей в града е дом на една от най-добрите колекции в страната. Музеят се нарежда на 3-то място по богатство на колекциите след музеите в Анкара и Истанбул. Освен римски скулптури е възможно да се видят и османски, византийски, ликийски и гръцки артефакти. В близост можеш да посетиш атракцията “Аквариумът на Анталия” – задължителна спирка, защото само думите “най” и “гранд” описват това, на което ще станеш свидетел. Той предлага запознаване и среща очи в очи с над 20 000 видове морски обитатели в 36 тематични зони, представящи екосистемите на световни океани и морета. На място като това няма нужда от думи – полюбувай му се! С международна колекция от близо 3000 играчки, датиращи от 1870 до 1980 г., веселият Музей на играчките, в близост до яхтеното пристанище, е любим на младите семейства с деца.

Символ на Анталия е Часовниковата кула с фрагменти от римската и османската епоха. Адриановата порта – помпозен, трисводен паметник – почита посещението на императора в града през 130 г. и е една от най-добре запазените исторически сгради в курортния град.

Ако искаш да закупиш сувенири от лятната си почивка, тогава посещението на Цветния базар е нещо, което не искаш да пропуснеш. Смеси се с местните жители и други туристи, докато разглеждаш различните сергии в търсене на изгодна оферта, с възможност да опиташ да се пазариш и постигнеш по-добра сделка.

Западно от стария град, обезателно посети и релаксирай на плажа „Коняалтъ“ – обширна плажна ивица с множество ресторанти, кафенета и луксозни хотели. На плажа Белек ще откриеш колосалните 16 км. прекрасен, фин, бял пясък, а плажът Патара е в покрайнините на района на област Анталия – красив и непокътнат, той е най-дългият плаж в Турция. Плажовете в Лара са дом на много луксозни, тематични и петзвездни хотели, подходящи за твоята почивка, главно в популярния район Лара Бийч. Тук повечето от ол инклузив хотелите са копия на известни места и обекти по света, като Тадж Махал, Кремъл, Титаник, Топкапъ сарай.

Аквапаркът в Анталия е истински водовъртеж от емоции за твоята ваканция. Избор от 23 спираловидни водни пързалки, изкуствени диви реки, оформящи стръмните скали, те очакват за да вдигнат адреналина ти. Изключително привлекателна алтернатива на слънчевите плажове на Анталия е Dolphin land – все по-популярна атракция, която привлича интереса и любопитството както на местните жители, така и на туристите. Увеселителният парк представя редовни шоу програми с делфини, бели китове и морски лъвове, носещи тръпка и удовлетворение на посетители от всички възрасти. Нещо повече – да си посетител на Dolphin land не се свежда само до това да гледаш шоу програми. Напротив – посетителите имат възможност да плуват с делфините, истинска терапия против стреса. Като се има предвид, че комплексът е част от комплекса Aqualand, човек може лесно да си представи идеалната формула за прекарване на ден в Анталия: плажове, слънце, впечатляващи водни пързалки и накрая незабравимата среща с делфините в Dolphin land.

Анталия е отлична отправна точка за екскурзии и пътешествия до древните места Термесос, Перге и Аспендос. Последните два обекта са на изток от града, точно до магистрала D400 и могат лесно да бъдат посетени и от град Сиде. Термесос е в планините на северозапад, край вътрешния път за Фетие. Аспендос е древен град, където хората идват на тълпи поради една причина – за да разгледат считания за най-добре запазен римски театър в древния свят, построен по времето на император Марк Аврелий. Въпреки че все още има много римски театри, нито един не е толкова съвършен като този в Аспендос. Сегашното състояние се дължи на факта, че турците селджуки са го преустроили като царски дворец през XIII век. В своя разцвет внушителната сграда можела да побере 12 000 зрители, а сцената – 500 музиканти. Акустиката е перфектна, като дори шепотът може да се долови от най-горните редове.

Анталия е окъпана от слънце в продължение на 300 дни в годината и е идеалното място за слънчеви бани и плуване, за спортни дейности като уиндсърф, водни ски, ветроходство, парапланеризъм. Бреговете са изпълнени с великолепни плажове, заобиколени от чисти, сини води, палми, бананови насаждения и борови, маслинови и цитрусови горички – истинска наслада за очите. Тук, в тази част на Турската Ривиера, всеки ще намери това, което си представя като перфектната почивка. Ела и открий със сетивата си Анталия, като съзерцаваш, опитваш, дегустираш, усещаш… всичко това, което е способна да ти предложи тя!