Отговорът на Русия: актриса и режисьор политат в космоса на 5-ти октомври с кораба Союз МС-19

1
156
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: актрисата Юлия Пересилд, която ще лети в космоса на 5-ти октомври с кораба „Союз МС-19“. Фото: Роскосмос

19 септември 2021 г. 21:37 ч.

Светослав Александров. През настоящата 2021-ва година, когато отбелязваме шест десетилетия от полета на Юрий Гагарин в космоса, частната космонавтика в САЩ е тази, която привлича медийното и обществено внимание. Сега, когато корабите на Ричард Брансън, Джеф Безос и Илон Мъск са изпълнили благополучно своите първи туристически мисии, Русия има нужда от сериозен успех. Огромни надежди се възлагат на предстоящия старт на кораба „Союз МС-19“, който ще бъде изстрелян на 5-ти октомври. На борда му ще полетят професионалният космонавт Антон Шкаплеров, режисьорът Клим Шипенко и актрисата Юлия Пересилд. Целта – заснемането на филм в космоса. 

Роскосмос предприема този ход съвместно с Първи канал и студио Yellow, Black and White в отговор на една друга американска инициатива, в рамките на която Том Круз ще полети в космоса на борда на кораба „Крю Драгън“ на базата на договор с частната компания Аксиом. Тъй като Круз не беше изстрелян по време на дебютната туристическа мисия на „Крю Драгън“ по-рано през този месец и мисията му остава планирана за по-нататък, модерната руска киноиндустрия разполага със своя шанс да изпревари Холивуд. 

Не е изненадващо, че заснемането на руския филм е сериозно рекламирано в медийното пространство. Но не всички са очаровани от инициативата поради редица причини. Първата от тях е ясна и всеки може да се досети за нея – руснаците за пореден път не предлагат нищо ново в технологично отношение. Новият руски кораб „Орел“ все още не е готов и ще се разчита на добрия стар „Союз“, който е претърпял поредната си модификация. Сега той може да бъде управляван само от един професионален космонавт, а не от двама, както беше доскоро, което позволява да извозва двама пътници без сериозна техническа подготовка. Очаква се „Союз МС-19“ с Шкаплеров, Пересилд и Шипенко да е първата подобна мисия, а през декември ще бъде изстрелян и корабът „Союз МС-20“ с професионалния космонавт Александър Мисуркин и японските туристи Юсаку Маедзава и Йозо Хирано. 

Втората причина е по-нюансирана. Приключилата днес американска мисия „Inspiration4“ на кораба на СпейсЕкс „Крю Драгън“ беше осъществена странично и независимо от държавната пилотирана космонавтика на САЩ в лицето на НАСА, чиято основна научно-изследователска дейност се развива на Международната космическа станция. Наистина „Крю Драгън“ летя в орбита, различна от тази на МКС, при това на височина от 590 километра – от 2009-та година хора не са се отдалечавали от Земята толкова надалече. Но Русия не разполага с възможността да изстреля „Союз МС-19“ на експедиция, която не включва посещение до МКС. Сега, когато Роскосмос най-сетне успя да изстреля модула „Наука“ и е вече в готовност да завърши своя сегмент на станцията, предстоящото изстрелване на актриса и режисьор разстройва планираната научна дейност. 

Истината е, че много работещи в ракетно-космическия отрасъл на Русия не са щастливи от предстоящия полет. Освен научната програма, полетният график на МКС е също разстроен. За да може мисията на актрисата и режисьора изобщо да бъде осъществена, двамата трябва да се завърнат на Земята с по-стария кораб „Союз МС-18“, чийто експлоатационен период в орбита наближава своя край. Това означава, че днес живеещите на станцията руски космонавт Пьотр Дубров и американският му колега Марк Ванде Хай трябва да останат в космоса до зимата или пролетта на 2022-ра година, когато друг руски кораб „Союз“ ще може да ги върне на Земята. 

„Какво е уникалното в този филм?“, възмущава се космонавтът и герой на Русия Михаил Корниенко. „Че Юлия Пересилд и директорът ще полетят до МКС за 10 дни и за 2 милиарда рубли? А вие уверени ли сте, че те там, извинете ме, няма да повръщат през всичките тези 10 дни? Ние вече имаме в космонавтския отряд едно момиче Ана Кикина. Можеше да изпратите нея, тя е професионалистка“.

„Самият аз съм снимал филм в орбита в продължение на една година, имам три милиона гледания“, пояснява Корниенко, „той е по нашите канали от дълго време. Ние може да снимаме не по-зле от Пересилд и този директор, даже го можем по-добре. Не е нужно да изстрелваме кинооператор, директор и актриса.. Целият график на професионалните космонавти търпи отлагания, всичко е съсипано. В центъра за подготовка всички са се хванали за главите от тая новост. Може би има извънбюджетни източници, не разбирам кой ще плати тези 2 милиарда рубли. Може би имат някакви спонсори“. 

Но един от най-сериозните критици се оказва не кой да е, а Сергей Крикальов, един от най-опитните космонавти на Русия. В началото на 90-те години Крикальов изпълнява мисия на борда на станцията „Мир“, когато СССР се разпада, поради което завръщането му се отлага и той престоява в космоса в продължение на 311 дни. Впоследствие Крикальов се превръща в първия руснак, който полита в космоса с американски космически кораб – на борда на совалката „Дискавъри“ през 1994. През последните няколко години космонавтът изпълнява длъжността Изпълнителен директор на пилотираната програма към Роскосмос и като такъв се опитва да се противопостави на полета на Пересилд. Ето защо по-рано през това лято Дмитрий Рогозин се опитва да го уволни (формално Крикальов е преназначен като пряк съветник на Рогозин). Но поради повсеместното възмущение на голяма част от работещите в ракетно-космическия отрасъл решението е отменено и Крикальов остава да изпълнява длъжността си.

Има и трета причина. Американският журналист Ерик Бъргър напомня, че грандиозната инициатива на Рогозин да снима филм на МКС не е особено голяма новост. През 1983 г. космическата програма на СССР заснема научно-фантастичната продукция „Завръщането от орбита“ на борда на станцията „Салют 7. Тъй че кому е нужно това да се повтаря точно сега, вместо да се мисли за истинска новост навръх 60-годишнината от полета на Гагарин?

Независимо от сериозните и основателни критики, подготовката за изстрелването на „Союз МС-19“ е в ход. Част от сюжета на филма, озаглавен „Предизвикателството“, е вече ясен: лекарка, която няма нищо общо с космонавтиката, трябва спешно да полети в космоса, за да спаси бедстващ космонавт. 

Предстоящата мисия ще е трудна за режисьора Шипенко, който е висок почти два метра и трудно би се вмъкнал в тесния руски космически кораб. Но той се шегува с това: „Засега ще полетя така, пък когато снимаме продължение на филма за полет до Марс, ми е обещано, че ще ми бъде осигурено по-добро място“. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/