Самоходни вишки

1
135
Добави коментар
GrigorNik
GrigorNik

Самоходните вишки са едни от най-полезните платформи за височинна работа, тъй като те комбинират както вертикална така и хоризонтална подвижност. Това се постига, чрез поставянето на коша на платформа, която може да се движи сама, докато кошът е вдигнат във въздуха, без стабилизация.

С какво и кога са полезни вишките със самоход

Самоходните вишки се различават от тези фиксирани за шасита на товарни автомобили, с това, че притежават собствена платформа за придвижване. В зависимост от това дали са на дизелова или електрическа основа, тези машини могат да извършат голям капацитет от движения за кратко време без да се налага да се стабилизират със странично стоящи стабилизатори. В следващите редове ще ви разкрием какво тряба да съобразите при наемане на самоходна вишка.

При неравен терен

Едно от най-големите им предимства, е че те не се нуждаят от стабилизация. Това ги прави повече от способни да се справят с неравен терен, не само когато преминават, но и когато се изисква да се разпънат на височина и да се осъществи работа чрез тях.

Не са малко случаите, когато терена покрай обекта е неравен, дали понеже паважа е в ремонт или обекта се намира в начален стадии на разработка. В течение на работа, може да се наложи преместването на вишката, за да се осигури достъп до друга част от обекта, и в тези моменти ще се радвате, че сте наели самоходка вишка от Zoom-Clean.eu.

Когато работата е хоризонтално изискваща

Има и ситуации, в които работата с вишка изисква преместване на коша от едно място на друго. Както всеки друг вид подемно оборудване, така и вишките имат ограничен достъп, но този недостатък не засяга вишките със самоход, тъй като те са способни да се преместят докато за разпънати.

Така не е нужно да се преустановява работния процес, за да се сгъне, дестабилизира, премести, стабилизира и отново да се разгъне, както е при вишките с платформа на шаси. Това движение се осъществява чрез специален джойстик в коша, като движението се извършва на бавни обороти – дори при пълно разпъване вишката може да се движи сама.

В случаи на нужда от подвижност

Този вид оборудване се характеризира с тяхната невероятна гъвкавост при работа, което ги прави изключително желани при необходимост от динамична работа. Ако обекта, в които се намирате изисква непрестанно преместване на основата на подемна вишка, то самоходните вишки са избора за вас.

Както споменахме по-горе, този вид вишки не се нуждаят от стабилизация, за да позволят вдигането на коша с товар в него. Така, ако се монтират дълги предмети, като билборди, винили с големи размери и прочее, работата може да се извърши в пъти по-бързо и качествено.

В против случаи, биха били нужда две вишки, което оскъпява целият проект и прави работата доста по-опасна, тъй като се изисква внимателно маневриране на двете машини. Благодарение на самохода на вишката, можете спокойно да инсталирате или монтирате предвидена добавка към фасада, като постепенно придвижвате платформата.

При работа, която не изисква вдигане на тежки товари

Недостатъка на този вид вишки, е че те имат един от най-ниските коефициенти на мощност спрямо подемност. Това се дължи именно на липсата на допълнителна стабилизация, която при платформените вишки се извършва чрез четири, странични хидравлични стабилизиращи крака.

Някои вишки, като ножичните, могат да вдигат не-малък товар, до 290 килограма, тъй като точката на гравитационно съпротивление е в съосие с точката на повдигане, тоест директно надолу. За това, ако вашият проект предвижда нуждата от повдигане на големи тежести, а не само персонал и оборудване, то ви препоръчваме да се свържете с професионалистите в наше лице за друга препоръка.