Заплащане на труда в строителната индустрия

1
135
Добави коментар
fire19
fire19

Сигурно всеки би се запитал какво ли е заплащането на труда в строителната индустрия с оглед на фактите, които сочат, че именно строителството в момента е на предни линии в икономиката поради дадени причини, които днес няма да засягаме.

Също така, сами можем да наблдаваме какво се случва във всеки град – все повече имоти се застрояват, в което няма нищо лошо – стига строителството да бъде качествено, добре премислено и релевантно. Някога питали ли сте се какви са цените за труд на строителните услуги? Аз честно казано доста често си задавам такива въпроси, защото ми е интересно каква би била аргументацията и обосновката на крайната цена. От малкото финансова култура, която човек трупа извън училището и университета, трябва да можем да определим кои са основните фактори, които влияят на всеки свободен пазар – това са търсенето и предлагането. Според вас обаче коя от двете сили определя цената сама по себе си? Според мен, това е търсенето. Честа практика е, например, при магазините за дрехи и хранителни продукти, когато нещо се търси с интерес – цената се покачва. Но нещата не са такива в строителната индустрия. Тук не става дума за една партида тениски от Одрин за 2 турски лири. 

Ценообразуването в този сектор има аргументирани действия, които всеки добър финансов консултант ще вземе предвид. От нас – потребителите не се изисква да можем да калкулираме тези неща, но би било хубаво да можем да си даваме сметка за ценообразуващите фактори.
Ценообразуване на труда в строителните услуги

Ценообразуването на труда се определя от вътрешни фактори на микро (фирмено) ниво, но и от външни – макро ниво и наднационално. С други думи, на крайната цена влияят различни тенденции, но се взема предвид и цялостното развитие на пазара в ЕС, България, Западна Европа, Източна Европа, дори Балканите ако щете. Цените на строителните услуги не са прищявка, а се определят от редица фактори, като ръчния труд би следвало да е по-скъпо платен, а в самия работен процес се включва и амортизацията на инструментите. Както сами виждате – цената винаги е комплексна. Затова е хубаво да мислим извън рамките. Няма как иначе да има баланс в икономиката. 

В България се наблюдават различни разбивки на цената, като в някои райони тя е една, а в други е по-различна. Това се дължи на промените в редица параметри като: ниво на застрояване, потенциал на пазара, стандарт на живот и потребителско търсене. Разбира се, всяка фирма сама определя цените на строителните услуги, но е препоръчително да се спазват стандарти. 
Тук не става дума за подбиване на пазарна цена на труда.

Това е достатъчно красноречиво за онзи, който го прилага като практика. Ако има ориентировъчна цена за дадената услуга, то трябва да се съобрази с това: тя като хонорар ли е, за час ли е, на квадратен метър ли е и редица други допълващи въпроси. Най-често майсторите работят на надник (дневно възнаграждение за труда), но при професионалните строителни фирми си има ясно ценообразуване и всеки служител си има договор със съответните заплата и осигуровки. На свободния пазар обаче има случаи с подбиване на тази цена. Коректно ли е – е друг въпрос.