Създаване на преградна стена от гипсокартон

1
144
Добави коментар
fire19
fire19

Гипсокартонът е вид строителен материал, с който се работи лесно и който може лесно да се оформя. Той е изработен във вид на листове / плоскости от два слоя хартия, които са свързани помежду си с гипсова сърцевина. Това го прави евтин и здрав – идеален за строителната индустрия. ​​Гипсокартонът е най-известен с използването си като вътрешно покритие и е част от сухото строителство. Той може да се използва за стени, тавани, подове и други архитектурни елементи, за да подобри естетиката на сградата. Гипсокартонът се използва широко и в преработвателната промишленост за производство на интериорни продукти като мебели, врати и прозорци. Най-хубавото на гипсокартона е, че се монтира лесно и може да бъде боядисан с какъвто цвят пожелаете. Освен това можете да го използвате като изолация. Технологията за използване на гипс и хартия за производство на строителни материали е използвана за първи път в САЩ през 1984 г. Тогава за първи път американският предприемач Огюст Секет патентова материал, който представлява лист с дебелина 5 мм, съставен от 10 листа хартия, слепени с гипс.

В това ръководство ще научите всичко, което трябва да знаете, за да започнете изграждането на преградна стена от гипсокартон. Ще научите как най-добре да ги изрежете и окачите, а след това как да завършите работата с покритие от боя или лак.

Изграждане на стена от гипсокартон

Един от най-практичните варианти за изграждане на преградна стена е използването на гипсокартон. С него можем да изградим стената много по-бързо, отколкото при класическия вариант с газобетонни блокове или тухли. Предлагаме широка гама от различни цветове и текстури, които могат да се използват в бани, офиси, коридори и др. Освен това можете лесно да променяте цветовата схема. Това е по-практично от използването на тухли или газобетонни блокове. Освен това изглежда по-добре и по-модерно. Това е най-добрият вариант за изграждане на стена в банята, защото може да бъде боядисана във всеки цвят, който да отговаря на личния ви вкус. С гипсокартона ще получите по-гладка повърхност, отколкото с тухлите, и той се почиства лесно – просто го избършете с влажна кърпа.

Монтаж на гипсокартон

За да направите перфектен монтаж на гипсокартон на преградна стена, трябва да знаете някои основни стъпки, които следва да споделим с вас. За да започнете изграждането на стената, трябва да знаете височината на тавана и пода, за да определите колко основи ще са необходими. След това можете да използвате лазерен нивелир, за да се уверите, че стената ще бъде идеално квадратна, след като бъде издигната. Носещата конструкция се изгражда от UW профили, които се закрепват към пода и тавана. Профилите UW се нарязват на необходимите дължини, на гърба на профилите се поставя уплътнителна лента, поставят се върху очертаната линия и се фиксират с дюбели.

Най-добрият начин да се уверите, че стената ви е напълно вертикална, е да използвате отвес, който може да ви помогне да установите нивото ѝ, като проверите за значителни пропадания или промени във височината. След като установите нивото на стената, е време да подравните горната и долната част на стената. Под крайните профили на CW се поставя и уплътнителна лента. Те се закрепват с дюбели за стена на разстояние не повече от 60-62 cm.

За по-добра изолация вътрешната страна на стената се запълва с каменна вата. Тя може да се използва за леки преградни стени и е пожароустойчива. Каменната вата има висока степен на топлопроводимост и ниска степен на топлинно разширение.