10 малко известни факта за Оруел и „1984“

1
160
Добави коментар
NTC
NTC

Романът на Джордж Оруел „1984“ нашумява веднага след публикуването си, а с годините става още по-популярен. Известни писатели и шоузвезди нареждат „1984“ сред любимите си книги, което допринася за популярността ѝ. Сред тях са Стивън Кинг, Дейвид Боуи, Мел Гибсън и др.

През 2017 г. романът отново се появи в класациите на най-продаваните книги, вероятно заради зачестилите твърдения, че антиутопията на Оруел най-накрая се е сбъднала.

Фактът, че големите интернет компании разполагат с информация за огромен брой потребители и, че законите ги задължават в определени случаи да разкриват тази информация пред държавни органи, подхранват подобни твърдения.

Днес в „Исторически дневник“ публикуваме 10 малко известни факта за мрачния роман и за самия Оруел:

1. Оруел е бил запознат с пропагандната машина

Преди да напише „1984“, Джордж Оруел е работил за британското правителство като пропагандист в Би Би Си по време на Втората световна война.

Вероятно погледът отвътре е позволил на писателя да изгради описанието на пропагандната машина, което е съществена част от контекста в романа.

2. Авторът е обмислял и други заглавия за романа

Първоначално романът е наречен „1980“, след това „1982“. Джордж Оруел е обмислял и друго заглавие за романа си – „Последният човек в Европа“.

Чак накрая той се спира на заглавието „1984“. Някои смятат, че писателят е измислил заглавието, като е разменил последните две цифри на годината, в която го е написал – 1948 г. Дори това да е вярно, очевидно това не е била първочалната идея.

3. Джордж Оруел е починал от туберкулоза

Докато пишел романа, Оруел се борил с тежка туберкулоза. В крайна сметка болестта надделяла и той починал седем месеца след публикуването на книгата.

4. Писателят претърпял опасен инцидент

Освен туберкулозата, докато пишел романа Оруел се изправил и пред друга смъртна опасност. Докато бил с децата си на развлекателна разходка с лодка, той паднал зад борда. За щастие нито тази случка, нито туберкулозата успяли да му попречат да завърши романа си.

5. Оруел е бил следен от тайните служби

По ирония на съдбата, докато пишел романа, в който предупреждава за опасността държавата да следи гражданите, самият Оруел е бил под наблюдение от властите.

Британските служби наблюдавали писателя, защото смятали, че поддържа социалистически възгледи. Повод за това дала по-ранната му книга „Пътят към пристанището на Уигън“, която съдържа социологически изследвания и последващ аналитичен коментар за живота на работническата класа в Англия през 30-те години на ХХ век.

6. Лозунгът в книгата не е измислица

Лозунгът „2 + 2 = 5“, използван от Партията в книгата, в действителност е използван от комунистическата партия в Съветския съюз (КПСС) като мото в опитите ѝ да изпълни плана за „петилетката“ за четири години.

В духа на книгата, този лозунг и до днес се цитира като илюстрация на жестокостите на тоталитарните режими и бруталното промиване на мозъци. Въпреки това, той не е измисица на автора, а заемка от вече съществуваща по неговото време реалност.

7. „Мисловната полиция“ действително е същесвувала

Освен от съветската диктатура, Джордж Оруел заимства за своя роман елементи и от други диктаторски режими. „Мисловната полиция“ от „1984“ също не е творческа измислица, а реално съществувала държавна организация.

През 1911 г. императорският режим в Япония създал „Специална висша полиция“, натоварена със задачата да ограничи разпространението на „опасни мисли“, които биха могли да застрашат държавата. Заради тази си мисия, тя става известна като „Полиция на мисълта“ (Thought Police).

Служителите ѝ са арестували над 59 хиляди японски граждани, изтезавали ги, изтръгвали „самопризнания“, които преправяли както им е угодно. 5000 души са изправени пред съда, а половината от тях са осъдени на затвор.

Самите власти нарекли това мащабно преследване „Война на мислите“.

8. Стая 101 била в офиса на Би Би Си

В сградата, в която Джордж Оруел работел като пропагандист за Би Би Си, имало конферентна зала с номер 101.

Именно тази стая той използвал, за да опише в романа си онова място, на което се разиграват някои от страховитите сцени.

9. Втората съпруга на писателя е прототип на Джулия

Според приятелите и роднините на Оруел, втората му съпруга – Соня Браунел, е прототипът на героинята от романа Джулия, която става обект на любовта на главния герой на книгата – Уинстън Смит.

Романът „1984“ можете да прочетете онлайн или да свалите в електронен формат оттук:1984 Джордж Оруел – Chitanka.info
10. „1984“ е сред най-цензурираните книги

„1984“ е не само сред най-популярните, но и сред най-преследваните книги. Тя попада в списъка на десетте най-често забранявани книги в света.

Някъде я забраняват, обявявайки я за прокомунистическа, а другаде – защото е антикомунистическа. Факт е, че книгата предупреждава за тъмната страна на тоталитаризма и често става обект именно на тоталитарната цензура.

В статията са използвани материали на американското издание Intellectual Takeout.

Изображение: Flickr, CC

Related