Домашното сладко от смокини е по-полезно от замразените плодове

2
140
Добави коментар
m_dimovaa
m_dimovaa

Домашното сладко от смокини така запазва аромата на самия плод, че когато отворя буркана, пред мен изплуват детски спомени от веселите морски дни по къмпингите на Южното Черноморие.

Всеки, който е ходил като малък на къмпинг Оазис, Смокиня или се е разхождал из стария град на Созопол, знае за какво говоря. Днес вече освен сладко от смокини, дойде ли сезонът на тези сладки плодове, абсолютно задължително е да си направиш свежа салатка с рукола, бейби спанак, козе сирене, орехчета и домашен винегрет.

Преди няколко седмици във Варна се състоя ежегодната национална конференция по хранене и диететика. Един много интересен доклад, представен там, изследва хранителния потенциал на свежите, замразените смокини и домашното сладко от смокини.

Смокините носят множество ползи за здравето

Смокините са богат източник на фибри, манган (100 г свеж плод осигурява около 25% от необходимия дневен прием от този минерал). Те съдържат и разнообразни полезни за здравето фитохимикали.

В изследването си „Смокинята – ценен хранителен и енергиен дар от боговете“, Н. Петкова, И. Иванов и П. Денев оценяват съдържанието на хлорофили, картеноиди, феноли, флавоноиди, антоцианини и въглехидрати (фруктоза, глюкоза и захароза), както и антиоксидантните свойства на този плод в различни състояния – свеж, замразен и приготвен на домашно сладко.

В сладкото антиоксидантите са повече

Естествено, най-високо количество биоактивни съставки и антиоксиданти се съдържат в свежите плодове. В домашното сладко тези стойности са малко по-ниски.

Изненадващото обаче е, че замразяването и продължителното съхранение значително намалява съдържанието на антиоксиданти, захароза, феноли флавоноиди и антоцианини. Доста повече, отколкото при приготвяне на сладко.

С две думи, излиза, че бабите от морето са измислили страхотен начин за съхранение на смокинките още преди векове. Доста по-добър от съвременното замразяване.

Колко захар съдържа смокиновото сладко

В свежите плодове на смокинята, както може да се очаква от един сладък плод има голямо количество глюкоза и фруктоза и по-малко захароза, като общото количество е около 10.5 г на 100 г плод.

При домашното сладко основното количество захари (общо около 10.7 г на 100 г плод) е под формата на захароза. А при замразените плодове общото количество захари е наполовина – около 5.8 г на 100 г плод.

След всичко това можем да кажем, че ако обичаш смокинки, най-добре е да ги хапваш свежи или на сладко, за да се насладиш максимално на антиоксидантните им свойства. Знаем обаче, че със захарта шега не бива и ако избереш сладкото, то внимавай с количеството.