Грешки които допускаме при организиране на сватбата

1
175
Добави коментар
m_dimovaa
m_dimovaa

Организирането на сватбеният ден не е лека работа. Всичко трябва да се обмисли и най-вече всичко да се изпипа без много хабене на нерви.

Да правите каквото и да било…преди списъка с гости

Проблемът: Вие сте сгодени! Вълнувате се! Готови сте да изпратите картичките с датата, да запазите зала за тържеството, да изберете цветя – хм! Един момент, страхуваме се, че забравяте нещо. Кой ще дойде на това събитие?

Решението: Това не е най-забавната част от приготовленията (и ще бъдем откровени, тя е от най-вероятните причини за една, две кавги или пет, или дузина), но не би трябвало да вземате никакви решения за сватбения ден преди да сте направили сравнително точен списък с гости. Ще попитате защо? Е, искате ли да платите невъзвръщаемо капаро за онзи уютен ресторант, който побира 75 човека, когато след допълненията на свекърва ви списъкът набъбва над 200 човека? Точно така. Когато всички са единодушни по въпроса, тогава може да продължите напред. Това означава, че един от етапите на сватбата, които можете да планирате веднага (или поне да обсъдите с вашия годеник) е каква атмосфера бихте желали за вашата сватба. Искате събиране в тесен кръг, близки приятели и роднини или пък искате да вдигнете събитието на сезона за повече от 300 човека? По-късно когато попаднете в лабиринта на списъка с гости, този етап от планирането ще е от полза за вътрешния ви инстинкт дали да кажете да (или не) на допълнения в списъка. Да четете на годеника си… сватбени списания Проблемът: Знаем, че не сме в каменната ера и много мъже искат да видят сватбата си като събитие отразяващо и техния стил (или поне такъв, който не е потънал в розова помпозност). Но вероятно има граница на възможностите на годеника ви да се справи с безкрайното разнообразие за избор на покани.

Решението: Ето как да неутрализирате потенциално деликатното положение (и минно поле за спречквания, в които не желаете да влизате). Отделете една вечер, за да излезете на вечеря с него и да поговорите за всички отделни етапи от сватбата, и се опитайте да придобиете ясна идея за интереса му към отделните детайли. Всички цветя за него са еднакви? Добре, тогава може до голяма степен да го освободите от това решение. И ако натъпква маруля в ушите си, за да заглуши звука, определено не бива да го насилвате.

С наближаване на момента запазете емоционалното му равновесие (и вашето) като определите една вечер седмично без разговори за сватба. Говорете за времето, приятелите си, кучето – каквото желаете. Той ще се зарадва да види, че момичето в което се е влюбил, все още е до него, а и вие ще оцените тази глътка свеж въздух. Кой знае? Оставен насаме с мислите си, вашият годеник може и да ви изненада със страхотна идея за момента с наздравиците или идеалното решение на дилемата за списъка с гости. Запазете емоционалното му равновесие (и вашето) като определите една вечер седмично без разговори за сватбата. Да изпаднете в нервна криза, защото друга има като вашата рокля

Проблемът: В днешно време бъдещите съпруги прекарват много време, за да направят сватбата си единствена по рода си, опитвайки се да открият наистина уникални детайли за големия ден, така че изглежда логично човек да изпадне в криза, ако някоя друга двойка избере същата украса, цветя или храна. Преди да се хвърлите в ръкопашен бой, нека ви предложим различен начин за справяне със ситуацията.

Решението: Ако някой открадне ваша идея, припомнете си израза, че имитацията е най-откровената форма на ласкателство, а и това ще бъде вашата сватба, не тяхната, така че ще е напълно различно. Независимо дали тези твърдения са верни или не (те са верни), вероятно няма да ви накарат да се почувствате по-добре – но не трябва да се тревожите за това.  Вместо да се притеснявате, че нечия друга сватба ще изглежда като вашата, помислете как да разнообразите заимстваните елементи. Ако ваша приятелка избере същата рокля като вашата, добавете някакви елементи, за да направите вашата уникална – сложете аксесоар брошка, допълнете с шарф, поставете акцент на шлейфа с някаква бродерия (схванахте идеята). А някой друг е откраднал забавната ви идея? Измислете начин да я разнообразите, за да ги разграничите. И ако наистина се притеснявате от подражатели, ето една идея – просто не разказвайте толкова много. Ако не разкривате и най-дребната подробност относно големия ден, няма да се налага да се притеснявате, че приятелките ви, които ще се омъжват, ще ви ги откраднат.

Да осъзнаете, че слоновата кост не е вашият цвят…два месеца преди сватбата

Проблемът: Когато започнахте да планирате сватбата, вие знаехте точно какво искате – розови рокли на шаферките, божури и класически гравирани покани. Сега след като се старахте усилено няколко месеца, знаете точно какво искате – разнообразни цветни нюанси, орхидеи и модерни ярки покани. Оставате верни на стила, който избрахте първоначално … или не?

Решението: Трябва да се чувствате свободни да преосмислите, да направите наново или да преработите всеки елемент от сватбата, който пожелаете – освен ако не сте стигнали до размяната на пръстените вече (просто се шегуваме).  Това не трябва да означава още едно голямо капиталовложение или неизпълнение на куп договори – ще се изненадате колко е лесно да направите малки допълнения или да махнете нещо, за да промените целия стил. Вече сте поръчали онези пастелни рокли за шаферките? Помислете дали да не добавите ярък шарф или висящи обици, за да ги съживите леко. Колебаете се за цветовата гама, която сте избрали? Посетете отново вашия цветар и измислете промени за букетите и украсите за маса. Ако добавите нови цветя в цялата аранжировка, ще внесете нов нюанс в цялото помещение. Също така ако вече сте поръчали покривките – придайте им оттенък с ярка лента или панделка.  Ако решите, че не можете да приемете това, възможностите са да се върнете към първоначалния си избор – просто помнете, че това ще е на определена цена. Изпитано правило е, че ако вече сте подписали договор или сте видели мостра, ще трябва да платите допълнително за всички промени и допълнения, които решите да направите. Но ако все още сте на относително ранен етап в процеса на планиране, не се страхувайте да правите промени. Не забравяйте, че се омъжвате за съпруга си, а не за декорацията. Да се опитвате да свалите два размера преди последната проба Проблемът: Открили сте роклята на мечтите си – въпреки че  не отговаря точно на вашата фигура в действителност. Вашият план – поръчвате роклята два номера по-малка, и после правите невъзможното, за да ви стане. Или поне така си мислите.

Решението: Да вземете решение да ядете правилно и да спортувате е страхотно независимо дали планувате сватба или се опитвате да свалите килограмите, натрупани вследствие на брачния живот. От друга страна принудителната диета и пускането на котва във фитнес салона е поведение, което вероятно ще доведе до катастрофа – и рокля, която не ви става.

Вместо да губите повече от съня си, отколкото от теглото, намерете рокля, която обожавате и я поръчайте с настоящия ви размер. Ако искате да промените тялото си по време на годежа, това е страхотно – продължавайте, но се уверете, че целите ви са постижими (да повишите тонуса, но не и да свалите 10 килограма). По-подходящо е да останете верни на обичайното, което не изисква свръхчовешка воля. И ако все пак откриете, че се фигурата ви се превръща във фикс идея, просто запомнете, че ще се обвържете с човек, който не може да се насити на настоящия ви външен вид (което си е самата истина).

Ако отслабнете малко, този бавен, но сигурен подход ще ви бъде от голяма полза (и ще ви помогне да запазите ефекта за дълго. Ще трябва да смъкнете тези допълнителни килограми преди втората проба – всички големи промени след това, дори и да сте по-леки, ще доведат до „тежки“ цифри в крайната сметка. Последната проба трябва да е за дребни поправки в последния момент, а не за основен ремонт.

Да направите всичко съвсем сами

Проблемът: Най-много се радваме на оригиналните проекти, които двойките измислят, за да направят сватбата си уникална. Но дори и ние трябва да сложим някакви граници. Едно да вложите много от себе си, друго е да прекалите. Все пак има много преимущества в това да организирате сами сватбата си. Може да бъдете сигурни, че няма друг със същото нещо, може да контролирате бюджета си и (преди да започнете да завързвате сами 200 малки панделки) вероятно мислите, че ще бъде забавно.

Решението: Вместо да се захващате с прекалено много проекти, изберете един (или два), които наистина харесвате и вложете средства (идеи и пари) в тях. Що се отнася до другите, направете проучване и се опитайте да намерите готов вариант, който да ви хареса. С такова разнообразие от готови решения има голяма вероятност да намерите нещо, което отговаря на вашия стил – и ще ви спести много време!

Да претоварите майка си със задачи за сватбата

Проблемът: Така, можете да се справите сами – чудесно – но трябва да има някой, на когото имате доверие, за да провери повторно кетъринга, цветаря, да изглади воала с пара, и да гарантира, че фирмата за лимузини знае адреса.  Повечето булки се обръщат към добрата стара майка (сестра или кума), за да са сигурни, че нещата ще вървят по план в големия ден. Тези хора обикновено са щастливи да помогнат с всичко, което могат – но, хей, не дойдоха ли и те, за да се веселят?

Решението: Независимо колко сте притеснени, повечето организационни въпроси в сватбения ден (и деня преди това) могат да бъдат поверени на всеки компетентен възрастен, а не идват ли много такива точно за вашата сватба? Преди да връчите на майка си или на кумата списък с множество задачи, обмислете да разпределите задълженията между по-голяма група от хора – приятели, братовчеди, лели. Те ще се радват да помогнат (и вероятно ще са поласкани, че сте ги помолили), а това е страхотен начин да включите повече хора във вашия празник. Ако се притеснявате, че ще оплетете конците, вземете списъка със задачи, който вече имате и отбележете до всяка задача на кого сте я поверили. Проверете какво е свършил всеки един в даден момент и отметнете изпълнението задачи от списъка.

Друга алтернатива: Наемете професионален координатор в последните седмици преди сватбата. Те са експерти в изпипването на последните детайли, а тази допълнителна помощ ще е от полза за вас (и за вашата майка) да решите за кое наистина искате да се погрижите вие и кое може спокойно да оставите на друг. По-достъпно е отколкото си представяте – и всъщност може ли да определите цена за спестяването на този вид стрес?

Да роните сълзи за покривки, които не са в тон

Проблемът: Картичките за местата току-що са дошли от печатницата и цветът на мастилото е малко по-различен от този в поканите. Или от бутониерата на кума се подава гипсофил, което не съответства на указанията ви за мини роза. Не се предавайте, дори и най-добре организираните сватби със сигурност се натъкват на пречки.

Решението: Когато сте се старали усърдно няколко месеца относно подробностите за сватбата, може да е трудно да се справите, когато откриете недостатък сред тях. Решението е, когато забележите нещо, да си поемете дълбоко въздух и да помислите – колко важно ще е това за мен след една година? Не след 10, дори не и след 5, а след една. В действителност повечето недоразумения, които ви причиняват толкова много главоболия няма да имат значение, когато сватбата започне (да не говорим след нея). Ако объркването е сериозно, справете се с него. Но ако е маловажна пречка, просто я пропуснете. Не може да пилеете усилията си за всяка малка криза. Подбирайте разумно битките си и така ще ги водите по-добре.

Да прахосате бюджета си

Проблемът: Определихте определена сума. Направихте проучване. Преосмислихте сумата. Започнахте да планирате … и сега тези средства не стигат. Определянето на бюджета за сватба може да ви докара кошмари – но това не означава, че трябва да се предадете.

Решението: Ако откриете, че сте подценили някои разходи, не се паникьосвайте. Вместо това седнете с вашия годеник и се опитайте да стигнете до конструктивно решение. Може да се откажете или да смените нещо (например далии пред рози Черна магия спестяват около 5 лева на цвят).  Ако въпреки това парите не ви стигат, може да се наложи да вземете заем. За да е възможно най-малък, помислете да вземете заем с ниска лихва или да използвате кредитна карта. И за да не се превърне това в източник на напрежение между вас двамата, съставете план за управление на заема и краен срок да го изплатите, за да не ви притеснява.

Да оставите картичките за местата за сватбената утрин

Проблемът: В момента може да ви се струва странно да имате план-скица на местата на гостите или на цялата ви декорация – подредена и готова. Но освен че ще заемат малко допълнително място в гардероба ви, няма да ви навредят – и в действителност ще ви спестят огромен стрес месец или два по-късно. Колкото повече приближава сватбата, толкова по-заети ще сте, така че е от съществено значение да си направите график (и да се придържате към него).

Решението: Притеснявате се че сте отишли много напред в графика за планирането на сватбата? Недейте. Вие сте във възможно най-добрата позиция. Ако се захващате със задачите в определеното време (а не да вървите напред и да правите това или онова, когато имате време), може да се окаже че имате да вършите прекалено много през последния месец (или седмица) преди сватбата. А точно тогава е времето, когато нещо (или всичко) може да се случи, когато всеки ще има претенции към времето ви, а вие – вие просто ще желаете една топла вана и да се отдадете на мечти за медения месец. Ако сте сложили отметки до най-важните задачи от списъка си, вие ще имате възможност да се отпуснете и да се забавлявате на сватбата си, и в дните преди нея. Не правете грешки относно това.