Как да направим зимна къщичка за котки (фотогалерия)

1
132
Добави коментар
Novetika
Novetika

Настъпването на зимата поставя много от бездомните пухкави любимци на изпитание, защото освен от храна, те се нуждаят и от подслон. А когато си бездомен на улицата, намирането на топло и сухо място може да се окаже проблем.

За това ви предлагам един лесен и бърз начин да направим зимна къщичка за котки, която да им даде така желания подслон и топлина. Изработка отнема не повече от час.

Основно изискване е къщичката да осигурява топлина и защита от влага. Няма да обръщаме внимание на дизайна, защото котките не се интересуват от него.

Необходими са ви следните материали:

1. За конструкцията – кашон, старо, непотребно шкафче или достатъчно голяма пластмасова кутия. Големината подбираме според това колко котки искаме да подслоним. Също трябва да имаме предвид, че котките сами ще трябва да затоплят къщичката си. Ако тя е твърде голяма, това ще е трудно.

2. За облицовка и топлоизолация – пенополистирол (Фибран, XPS, EPS) или други топлоизолиращи панели. Тях може да закупим от всеки строителен магазин, като Praktiker и Mr. Bricolage. Панелите са с различна дебелина, вземете такива най-малко 2 см. дебели. Броят им зависи от размера на къщичката.

3. Една или две ролки алуминиева или метализирана залепваща лента.

4. За хидроизолация – стара завеса за баня, водоизолиращ брезент или мушама.

5. Макетен нож, ножица, линийка и молив.

Отвор

Най-напред трябва направим отвор на къщичката. Ако кутията е дървена или пластмасова, ще ви трябват специални инструменти, с които да изрежете отвора.

Най-лесно е да се използва кашон. Него може да разрежете с макетен нож. Входът не трябва да е много голям, а достатъчен, за да може котката да преминава през него. Целта е запазване на топлината.

За ориентир, направете квадратен отвор с размери 15 на 15 см, като за целта използвайте макетния нож, линията и молива, с които да очертаете отвора. Отворът трябва да е в долната лява или дясна страна на една от вертикалните стени, на около 5-10 см над пода, за да служи и като праг на къщичката.

Отворът трябва да бъде изрязан от три страни, а горната остава, за да стане капаче. То ще послужи за навес над отвора.

За по-добро задържане на топлината, на самия отвор може да закрепите малко парче плат, нарязано на летни и скроено по размера на отвора.

След като входът на къщичката е готов, трябва да направим и покрив: него изработваме, като облепим със залепваща лента горната стена отвътре и отвън.

Ако кутията има някакви празнини (луфтове), е добре да покрием всички ръбове и отвори със залепваща лента, за да предотвратим влизането на студен въздух.

Изолация и навес

Следващата стъпка е да прикрепим топлоизолиращите панели към всяка страна на кутията, като оставим страната с входа последна. Важно е панелите да са плътно прилепнали към кутията. За това ни помага залепващата лента. Не препоръчвам използването на лепила, защото те имат силна миризма, която котките няма да харесат.

Страната с отвора изисква малко повече внимание. Топлоизолиращият панел не бива да покрива навеса на къщичката.

Последната стъпка е опаковането на къщичката с водоизолиращия брезент. Опънете добре брезента по страните на къщичката, иначе при сняг и дъжд по неравностите ще се събира вода.

Най-лесно е да разкроите парчето брезент по размера на стените, като всички краища се събират в долната част на кутията. Когато стигнете до стената с входа на къщичката, изрежете брезента по контурите на отвора. Тук има една важна подробност.

Навесът трябва да е добре облепен с водоизолиращия брезент. Тъй като той ще е в пряк контакт с водата и влагата навън, трябва добре да го опаковате от всички страни, за да не се намокри.

С помощта на залепващата лента направете така, че навесът на отвора да застане под 90 градуса спрямо стената на кутията. Така навесът няма да задържа вода и сняг.

Инсталиране на къщичката

Поставете кутията на място, обичано от котките. Изберете го така, че да е защитено от вятър, и да не е оживено. Колкото по-закътано и тихо, толкова по-добре.

Също не поставяйте къщичката директно на земята. Сложете я стабилно върху тухли или други плоскости.

В къщичката е добре да постелите парче стар плат или топла дреха. Това ще създаде не само уют, но и ще помогне на котките по-лесно да затоплят къщичката.

С това задачата е изпълнена.