Важен успех! Топлинният щит на Джеймс Уеб е напълно разгърнат и опънат!

1
135
Добави коментар
redbul80
redbul80

Уникалният петслоен топлинен щит предпазва чувствителните инструменти на „Джеймс Уеб“ от слънчевата светлина. Photo credit : Northrop Grumman

4 януари 2022 г. 20:15 ч.

Светослав Александров. Днес е изключително успешен ден за частната американска компания Нортроп Груман, конструирала телескопа на НАСА „Джеймс Уеб“! Петте слоя на топлинния му щит бяха напълно опънати, с което по-голямата част от технологичните препятствия преди началото на научната мисия бяха преодолени! 

Опъването на отделните слоеве беше осъществено през последните 48 часа – и всичко премина гладко, без никакви засечки. 

Както нееднократно съм споменавал на страниците на КОСМОС БГ, построеният за $10 милиарда космически телескоп „Джеймс Уеб“ представлява най-скъпоструващата роботизирана научна мисия в историята на космонавтиката и най-сложният проект от технологична гледна точка след провеждането на пилотираните експедиции до Луната „Аполо“ през 60-те и 70-те години на миналия век. Счита се, че разгръщането на телескопа е три пъти по-рисково от кацането на Марс, осъществено от американския марсоход „Пърсъвиърънс“ през февруари миналата година. Това е така, защото за успешното привеждане на „Джеймс Уеб“ в експлоатация трябва да бъдат задействани 344 еднопосочни събития – и всяко неизпълнение дори на едно от тези 344 събития може да гарантира провал. 

Но сега, след като топлинният щит на телескопа е цялостно разгърнат, НАСА съобщава, че 75% от тези еднопосочни точки на провал са преодолени. Разбира се, още е рано да си отдъхваме – предстои разтварянето на сегментите на вторичното и на основното огледало. И все пак от всички компоненти, които трябваше да се разгърнат, топлинният щит бе най-сложният. 

Благополучното опъване на слоевете на щита беше аплодирано и от най-безпощадните критици на американската космонавтика като журналиста от Арс Текника Ерик Бъргър.

„Честно казано аз не смятах, че телескопът „Джеймс Уеб“ ще сработи в космоса. И все още не сме стигнали до този етап. Но, по дяволите, разгръщането на топлинния щит представлява огромно постижение и аз съм изумен от инженерите на НАСА и Нортроп Груман“, казва той.

Опъването на последния от петте слоя беше излъчено на живо по телевизионния канал на НАСА, така че зрителите имаха щастието да се наслаждават в реално време на успеха. 

Напомням на читателите, че „Джеймс Уеб“ е наследник на „Хъбъл“, който, за разлика от него, няма да работи във видимата и ултравиолетовата област на електромагнитния спектър, а в инфрачервената. Целта е да бъдат изучени най-древните небесни обекти, които, поради разширяването на Вселената, са отместени в инфрачервената област, съответно са недостъпни за „Хъбъл“. Така новият телескоп ще разгадае тайните на раждането на видимия свят. Но за да работи в този диапазон, „Джеймс Уеб“ има нужда от защита от слънчевата топлина, която се осигурява от този огромен щит с размера на тенис корт. Сега, след като щитът е напълно опънат, чувствителните инструменти на телескопа (с изключение на един, който има нужда от активно охлаждане и от по-ниска температура) ще работят при температура от само 36 градуса над абсолютната нула. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/